Gerda Blees. (Foto: Bartjan de Bruijn)
Gerda Blees. (Foto: Bartjan de Bruijn) Bartjan de Bruijn

Gerda Blees gast bij Eindig Laagland in Boekhandel Stumpel

STAD CENTRUM – Literair genootschap Eindig Laagland organiseert dinsdag 28 september een schrijversavond met de schrijfster Gerda Blees bij boekhandel Stumpel aan de Schutterstraat 18 in Stad. Omdat de gemeente geen subsidie meer versterkt aan het genootschap, is het een samenwerking aangegaan met de boekhandel.

Blees schreef een gedichtenbundel (Dwaallichten - 2018) én een debuutroman (Wij zijn licht - 2020). Voor de laatste ontving Blees de Nederlandse Boekhandelsprijs, een nominatie voor de Libris Literatuurprijs en als kroon op haar werk: de EU-Literatuurprijs 2021.

Nieuwsbericht

Blees baseerde haar schokkende en op waarheid geïnspireerde roman op een nieuwsbericht uit 2017 dat de dood vermeldt van een 62-jarige vrouw die in een spirituele woongroep woont. De leden van de groep besluiten van licht, lucht en liefde te gaan leven en niet meer te eten. Dat lijkt de vrouw fataal te zijn geworden.

Woongroep

De interesse van Blees werd gewekt door haar eigen overigens goede ervaringen binnen een woongroep. In haar boek kiest ze voor vijfentwintig markante vertelperspectieven die alle getuigen van een vrijmoedige denk- en schrijfwijze. Blees’ psychologische inzichten en het beklemmende gevoel dat een sekte oproept – verrassend gecombineerd met vleugen humor – maken Wij zijn licht zowel onderscheidend als verrijkend.

De schrijversavond is op dinsdag 28 september van 20:00 uur tot 22:00 uur bij Boekhandel Stumpel aan de Schutterstraat 18 in het centrum van Almere Stad. Kaarten à 7,50 euro zijn te betstellen via almere@stumpel.nl of in de winkel.
Na afloop van de bijeenkomst is er de mogelijkheid om boeken te laten signeren door Gerda Blees. Later dit jaar ontvangt het Literair Genootschap nog de schrijvers Bart Chabot en Arthur Japin.

Eindig Laagland

Het Literair Genootschap is al jaren actief in Almere. Vorig jaar moest de organisatie van koers veranderen omdat de gemeente de subsidie stopte. Daarom is naar nieuwe vormen van samenwerking gezocht, waar deze samenwerking met boekhandel Stumpel een gevolg van is. "We zijn ontzettend blij dat de boekhandel het avontuur met ons wil aangaan", aldus Eindig Laagland.