Het datacenter in Eemshaven. (Foto: Adobe Stock/Rudmer Zwerver)
Het datacenter in Eemshaven. (Foto: Adobe Stock/Rudmer Zwerver) Rudmer Zwerver

Onderzoek: datacenters in ons land bedienen vooral buitenlandse markt

ALMERE – Circa 75 procent van de datacenters die in Nederland staan, hebben voornamelijk buitenlandse bedrijven als klant. Dat blijkt uit onderzoek dat BCI Consultants heeft uitgevoerd in opdracht van het kabinet. 

In Almere wordt de laatste maanden discussie gevoerd over de wenselijkheid van (nieuwe) datacenters in de stad. Het ministerie van Economische Zaken wilde met het onderzoek inzicht krijgen of de overheid in de toekomst ruimte moet blijven geven aan nieuwe datacenters. 

Veel gegevens

Volgens BCI Consultants heeft Nederland, vergeleken met andere landen in Europa, relatief veel bedrijven en organisaties die data verwerken. Die gegevens moeten worden opgeslagen. Daarvoor zijn datacenters nodig. In Nederlands zijn dat relatief echter veel bedrijven en organisaties uit het buitenland.

Voldoende capaciteit

Voorlopig hebben de Nederlandse datacenters voldoende capaciteit, stelt BCI. Zelfs als de behoefte de komende jaren toeneemt, wat aannemelijk is,  is er geen man overboord. De verbindingen in Europa zijn zo goed dat  bedrijven en organisaties in ons land hun data ook in het buitenland kunnen opslaan, al moet de capaciteit in heel Europa wel omhoog. 

Flevoland en Almere

Ook de provincie Flevoland laat momenteel onderzoek doen naar de wenselijkheid van datacenters. Zolang dat onderzoek loopt, worden er geen nieuwe datacenters gebouwd. Ook in Almere is het afgelopen jaar veel discussie geweest over de komst van datacenters, onder meer op bedrijventerrein Stichtsekant. Tegelijkertijd bekijkt het college of het mogelijk is om in de oksel van de A27/A6 een datacenter-hub te realiseren. Zo'n hub is een cluster van datacenters.