Coen Cuijpers begint op 14 augustus aan zijn hardlooptocht. (Foto: Fred Rotgans)
Coen Cuijpers begint op 14 augustus aan zijn hardlooptocht. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Coen Cuijpers laat schoonheid Flevoland zien in bizarre marathon

'Het is hier prachtig. Dat wil ik laten zien'

Door Marcel Beijer

ALMERE – Coen Cuijpers begint zaterdag 14 augustus aan een wel heel bijzonder project. De inwoner van Gennep (Limburg) vertrekt middernacht voor een hardlooptocht van minimaal 150 kilometer om de schoonheid en stilte van de natuur vast te leggen.

Cuijpers is wat je noemt ‘een aparte’. En dat is hij. Eerder rende hij al van Nederland naar Sicilië, omgerekend 72 marathons in 112 dagen. “Ik wil een beetje positiviteit in de wereld brengen”, zegt Cuijpers. “Ik verspreid gelukacties. Mensen kunnen die aan mij opsturen, voor zichzelf of voor iemand anders. Ik zamel geld in, stuur een kaartje of knuffel een boom. Wat mensen maar willen.”

Steun

Cuijpers wil op die manier een steun zijn om mensen door een moeilijke tijd te helpen. “Ik maak er ook foto’s en video’s van, zodat de positieve actie kan worden herbeleefd.” Intussen schreef hij een boek over zijn rentocht naar Italië: ‘Hardloopreis van geluk’

Depressie

De reden dat Cuijpers tot zijn bizarre daden komt heeft een persoonlijke oorzaak. “Ik heb zelf in een zware depressie gezeten. Dankzij de hulp van vrienden ben ik daar uitgekomen. Toen heb ik het hardlopen ontdekt. Het is voor mij een middel om het geluk te verspreiden. Ik krijg er zelf ook energie van.”

Flevoland

De rentocht door Flevoland heeft geen specifiek gelukdoel. “Ik paste een aantal weken in Almere op het huis van mensen. Je hoort vaak mensen negatief praten over Almere, maar het is hier prachtig. In heel Flevoland zijn mooie dingen te zien. Ik verkende hier al rennend het Kromslootpark en het Vroege Vogelbos.”
De schoonheid van Flevoland verraste hem. Voor Cuijpers voldoende reden om zijn renschoenen aan te trekken. “Het wordt een marathon van 150 tot 200 kilometer. Ik verwacht er zo’n 30 uur over te doen. Ik loop de ronde in één stuk, zonder te slapen.”

De Limburger legt onderweg taferelen vast op foto, video en in woorden, zodat anderen deze reis, de natuur en de stilte ook kunnen ervaren. “Ik hoop dat mensen delen van de tocht met mij willen meelopen en foto’s willen maken. Anders stop ik zo af en toe onderweg en doe ik het zelf. Ik vertel graag mijn verhaal, al is het maar om in de vakantie mensen wat meer om zich heen te laten kijken en zich te verbazen welk moois er al is.


Meer informatie over het rennen door Flevoland: https://movetheearth.run/vrije-vogel/