Het Apolo Ensemble opent het festival Via Musica. (Foto: Anne Meyer)
Het Apolo Ensemble opent het festival Via Musica. (Foto: Anne Meyer) Anne Meyer Fotografie

Apollo Ensemble opent festival Via Musica

HAVEN CENTRUM - Het Apollo Ensemble speelt donderdagavond 5 augustus in Goede Rede in Haven het openingsconcert van festival Via Musica, dat van 5 tot en met 8 augustus door heel Flevoland wordt gehouden.

Het festival staat dit jaar geheel in het teken van Sergej Diaghilev. Deze legendarische Russische impresario, oprichter van de vermaarde Ballets Russes, behoort tot de meest invloedrijke culturele pioniers van de twintigste eeuw.

"In ons openingsconcert vergelijken én verbinden we de werelden van de componisten Igor Stravinskyen Johann Sebastian Bach”, zegt Marion Boshuizen, klaveciniste van het Apollo Ensemble énorganisator van het festival. "Diaghilev wist Stravinsky (1882-1971) te interesseren voor achttiende eeuwse muziek. In opdracht van hem componeerde hij Pulcinella, een ballet geïnspireerd op een toneelstuk uit die periode. In Almere spelen wij beide werken en laten we de verschillenen overeenkomsten horen.” De werken van Stravinsky worden gespeeld op instrumenten uit de eerste helft van de twintigste eeuw en de stukken van Bach op barokinstrumenten.

Middagconcert

's Middags geeft het Apollo Ensemble een kort en informeel introductieconcert. In een klein uurtje speelt het Flevolandse muziekgezelschap een aantal delen uit het avondprogramma, die door de musici met mooie verhalen en opvallende anekdotes aan elkaar worden gepraat

Diaghilev

Zijn explosieve energie, zijn scherpe oog voor kwaliteit en zijn toewijding aan de kunsten maakten Sergej Diaghilev dé drijvende kracht achter de artistieke vernieuwingsbewegingen van voor de Tweede Wereldoorlog. Marion Boshuizen: "Alle muziek die op het festival wordt gespeeld heeft met hem te maken. We zouden graag meer Diaghilevs in de wereld hebben en om te beginnen laten we hem in Flevoland een festivaleditie lang herleven.”


Tickets & Info: www.festivalviamusica.nl. Het programma wordt ook online aangeboden.