Een van de bekende SMOA-activiteiten is het Lumièreparkfestival. (Archieffoto: aangeleverd)
Een van de bekende SMOA-activiteiten is het Lumièreparkfestival. (Archieffoto: aangeleverd)

SMOA bestaat 15 jaar

Algemeen

SMOA zet zich al 15 jaar in voor multicultureel Almere

ALMERE - De Stichting Multiculturele Organisatie Almere (SMOA) bestaat vijftien jaar. “Dit jubileum wordt aangegrepen om in te zetten op meer begrip voor elkaar”, vertelt voorzitter Glen Leeuwin.

De stichting werd vijftien jaar geleden opgericht in de Filmwijk en organiseerde in al die jaren tal van activiteiten, zoals het Lumièreparkfestival, het WK Flevoland voetbaltoernooi, de multiculturele Wandelmars, The Battle of the Drums, zomerkamp voor jongeren uit minder bedeelde gezinnen en nog vele andere projecten voor kinderen, jongeren en andere bewoners van onze stad. 

“In coronatijd hebben we bijvoorbeeld het project Relief Cookery opgezet, om maaltijden te verzorgen voor ouderen en kwetsbare jongeren”, vertelt Leeuwin. Ook startte SMOA een dansproject voor jongeren op diverse locaties in de stad. “Ook jongeren raakten door de lockdown in een isolement. Om dit te doorbreken wilden we toch iets organiseren voor deze doelgroep.”

Ruimte en begrip 

“SMOA maakt zich sterk voor een Almere dat kracht put uit het samenleven van mensen met diverse culturele en etnische achtergronden. Samen leven vraagt ruimte en begrip voor elkaars achtergrond en waardering voor een ieders toegevoegde waarde”, benadrukt Leeuwin. “De basis ligt in gelijkwaardigheid en wederzijds respect. De laatste tijd staan die beginselen onder druk. Tolerantie wordt gezien als zwakte, diversiteit als gevaar.”

SMOA wil weerstand bieden tegen die druk. “Als boven-politieke beweging laten we zien hoe samenleven in eenheid en verscheidenheid mooi kan zijn. Het levert ook het meeste rendement op. Ons doel is mensen daadwerkelijk met elkaar te verbinden.”

WK Flevoland en Battle of Drums

Hiertoe worden ook dit jaar weer tal van activiteiten georganiseerd en projecten opgezet. Zo is op 15 augustus alweer de elfde editie van het WK Flevoland voetbaltoernooi voor landenteams bij FC Almere in Almere Haven. Op 5 september is het Stadhuisplein weer het decor voor The Battle of the Drums. Ook wordt een theaterproject opgezet voor opgroeiende jongeren rondom het thema discriminatie. 

Aanhaken bij Floriade

“Verder is de Floriade ook een aandachtspunt. We vinden het belangrijk om daar bij aan te haken. Zo gaan we in 2022 onder andere het Lumièreparkfestival en The Battle of the Drums koppelen aan deze groene wereldtentoonstelling. Maar daarover later meer”, besluit Leeuwin. 

Meer informatie over de Stichting Multiculturele Organisatie Almere is te vinden op www.smoa.nl.