Verbouwen? Denk dan aan de belastingtips. (Foto: aangeleberd)
Verbouwen? Denk dan aan de belastingtips. (Foto: aangeleberd)

Belastingtips om rekening mee te houden

ALMERE - De kosten voor een verbouwing zijn niet aftrekbaar bij de belastingaangifte. De financieringskosten voor een lening en de rente vaak wél. De Belastingdienst geeft vier tips.

1. Aftrekbare financieringskosten

Wie een lening afsluit voor een verbouwing mag de financieringskosten meestal aftrekken. Dit geldt bij een verbouwingslening of verbouwingsdepot. Financieringskosten zijn de afsluitkosten, de bemiddelingskosten en de notariskosten. Als de eigenaar het verbouwen of onderhouden van de woning betaalt met eigen geld, dan zijn er geen financieringskosten en valt er niets af te trekken.

2. Is rente over lening aftrekbaar

Sommige woningeigenaren financieren hun verbouwing via hun hypotheek. Over deze extra lening mag hypotheekrente worden afgetrokken.  Andere verbouwers sluiten hun hypotheek over om de kosten direct mee te financieren. Hier komen oversluitkosten en vaak boeterente bij kijken. Beide zijn meestal aftrekbaar.

3. Werkzaamheden  aftrekbaar?

Het vervangen van de kozijnen, asbestverwijdering, onderhoudsschilderwerk of verbouwing van de keuken. Of energiebesparende zaken zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Over deze en andere zaken mag je de rente over de lening aftrekken. Kosten voor de verbouwing of het onderhoud zelf mag je niet aftrekken.

4. Bewaar bonnen en rekeningen

Het is belangrijk om alle rekeningen en bonnen te bewaren.