De beoogde locatie voor De BinnenHaven. (Foto: Ingrid van Raalte)
De beoogde locatie voor De BinnenHaven. (Foto: Ingrid van Raalte)

Wooncoöperatie De BinnenHaven wil starten

HAVEN – Wooncoöperatie De BinnenHaven die 90 woningen wil bouwen op de oude zwembadlocatie in Haven vindt dat het wel erg lang duurt voordat de gemeente met een reactie komt op hun initiatief.

Door Robert Mienstra

De coöperatie De BinnenHaven is opgericht door Almeerders die samen in een zorgzame en duurzame buurt willen gaan wonen. Het doel is een hofjescomplex in Haven te realiseren op de oude zwembadlocatie in Almere-Haven. Inmiddels zijn er zonder grootschalige werving al 21 leden (en ongeveer 40 op de wachtlijst).

Bij de coöperatie hebben mensen die graag in een sociale omgeving willen wonen, zoals studenten, senioren, een paar gezinnen en mensen met een beperking, zich aangesloten. Het doel is dat er 90 woningen komen. ‘Duurzaamheid, groen, taken samen doen, een beetje op elkaar letten, zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, het zit er allemaal in’, meldt de coöperatie.

Brief

‘Het wachten op een vergunning duurt behoorlijk lang en daarom hebben de toekomstige bewoners besloten om De BinnenHaven extra onder de aandacht te brengen van het college en van de politieke fracties door middel van een brief aan de gemeenteraad en college van Burgemeester en Wethouders. De brief is te lezen op almere.notubiz.nl/ onder het kopje documenten/brief aan de raad.
‘We wensen meer bereidheid van Gemeente Almere om bij het bepalen van de grondprijs ook de grote maatschappelijke winst van dit initiatief te laten meewegen’, schrijft de coöperatie. ‘We hebben geen inzicht in wat er gebeurt met het geld dat voor dit soort projecten in 2021 beschikbaar is via het Fonds Verstedelijking Almere.’

Duurzaam

De BinnenHaven moet een duurzame buurt worden, met woningen die een kleine voetafdruk hebben, die zo goed als energieneutraal gebouwd worden, waar biodiversiteit, vergroening, wateropvang, hergebruik van grondstoffen hoog in het vaandel staan. Een buurt zonder commercieel winstoogmerk, alle huuropbrengsten in ons eigen project of vergelijkbare projecten geïnvesteerd.


Idealen

‘De vorm van een vereniging/wooncoöperatie maakt het mogelijk dat we deze idealen kunnen verwezenlijken. Het is de meest democratische vorm voor het wonen van de komende eeuw. Participatie en meedoen zijn ingebakken in de structuur. Iedereen die er gaat wonen heeft evenveel mogelijkheden en rechten. Wij maken de buurt samen, nemen alle besluiten samen, betalen en onderhouden zelf de gebouwen, onze gemeenschappelijke voorzieningen, die ook beschikbaar zijn voor de buurt erom heen en onze gemeenschap', schrijft de coöperatie.