Blijf genieten van de zon met Energieloket Flevoaland. (Foto: aangeleverd)
Blijf genieten van de zon met Energieloket Flevoaland. (Foto: aangeleverd)

Onafhankelijk gratis zonne-advies

ALMERE – Het Energieloket Flevoland geeft informatie en advies over energiebesparing, zoals isolatie en nul op de meter. Ook is er advies over zelf opwekken van duurzame energie zoals wind en zon, over actuele subsidies en leningen en kan er contact met anderen gelegd worden.

Als zonnepanelen eenmaal op het dak liggen, is er weinig onderhoud. Het loket adviseert wel om regelmatig de opbrengst van je panelen te checken: soms loopt die sneller terug dan verwacht. En plat liggende panelen moeten af en toe schoongemaakt worden. Maar wat te doen bij verhuizing of als de panelen aan vervanging toe zijn? Vragen hierover kunnen gesteld worden aan het onafhankelijk Energieloket Flevoland. Dat kan een zonne-advies op maat maken.

Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee. Naarmate ze ouder worden, neemt de opbrengst iets af (ongeveer 13 procent in die 25 jaar ). Dat is heel normaal, want de zonnecellen slijten naarmate ze ouder worden. Bovendien gaat de afname geleidelijk. Toch is het goed om in de gaten te houden of de opbrengst niet veel harder terugloopt, of plotseling duikelt. Dan kan er namelijk iets anders aan de hand zijn. Veel voorkomende oorzaken zijn: een slechter wordende omvormer en vieze panelen. Als de stroomopbrengst met meer dan 10 procent afneemt, is het aan te raden om de panelen en de omvormer na te (laten) kijken. Ook hier kan het energieloket advies-op-maat maken om inzicht te krijgen op het rendement van de panelen.

Ook als een inwoner nog geen zonnepanelen heeft, kan het loket kijken naar de geschiktheid van het dak voor zonne-energie, en ook welke financieringsmogelijkheden interessant zijn. Bovendien zijn er checklists voor offertes.

Gratis en onafhankelijk advies, en interessante energiebespaaracties:

Bel (0320-252004), mail (energieloket@nmfflevoland.nl of chat met het loket via www.energieloketflevoland.nl Of bezoek een van onze lokale inloopspreekuren. Zie voor tijden en locaties: www.energieloketflevoland.nl/contact.
Ook zijn er regelmatig interessante lokale energiebespaar-acties.