Lezers schrijven

Zwervuil (2)


Ik wilde toch nog even reageren op de brief van Rob Bosman van 4 augustus. Steek even lekker de armen uit de mouwen is de algemene strekking. Nou, ik zou wel willen maar op 28 juni had ik een afspraak voor het ophalen van het grof vuil. Het is nu 4 augustus, het staat er nog. Je moet al 2 weken wachten tot ze (zogenaamd) komen (voor 15 euro komen ze de volgende dag). Ik heb al gebeld en een schriftelijke klacht ingediend, maar niets baat. Mijn buurvrouw heeft ook al vijf keer gebeld. Ik zou het wel zelf willen gaan brengen, maar ze zouden toch komen? Dan staan ze daar morgen voor niets!
Trouwens er zitten lange latten in met uitstekende spijkers. Allemaal gebroken glas. Mensen voegen er ook nog dingen aan toe die helemaal niet opgehaald worden dus nu wordt het als "afvaldumping" bestempeld. De kinderen uit de straat hebben het piepschuim al in duizend stukjes gebroken. Ze moesten het opruimen van de ouders, maar de "sneeuw" ervan ligt er nog in het gras. Het is hun schuld ook niet dat het er zo lang ligt. Het zou opgehaald worden. Afspraak is afspraak. Luister, ik ben best een man van de armen uit de mouwen maar ik ben nog meer een man van de structurele oplossingen.


E.H. Kort, Stedenwijk

Burgerparticipatie

Dat Burgerparticipatie noodzakelijk is, daar twijfelt volgens mij niemand aan. De vraag is: hoe en in welke mate pas je dit als gemeentebestuur toe? Het burgerparticipatieproces in Almere is al jarengeleden ingezet. Mooie mogelijkheden zijn er voor de inwoners ontwikkeld, zoals het mogen bezoeken van de Politieke Markt en sinds korte tijd de mogelijkheid om Thema’s via Gemeenteraadsleden in te brengen. De vraag is of dit voldoende bekend is en of daar voldoende gebruik van wordt gemaakt. Een mooi voorbeeld binnen het burgerparticipatieproces was de Dag van de Democratie in oktober 2017. Velen waren op deze dag aanwezig en werden voorgelicht over wat burgerparticipatie inhoudt. Er waren sleutelfiguren, patiëntenorganisaties, vrijwilligersorganisaties, welzijnsorganisaties, bewonerscommissies, kerken en moskeeën. De workshops en voorlichting vanuit de Gemeente hadden hun effectieve bijdragen geleverd om het burgerparticipatieproces te continueren. Was het toeval dat deze Dag van de Democratie pal voor de Gemeenteraadverkiezingen in 2018 was gepland? Nu staan wij weer voor de Gemeenteraadverkiezingen 2022 en weer komt dit Thema prominent naar voren. Weer het wiel uitvinden? Misschien was binnen het bestaande burgerparticipatieproces een Evaluatie van het bestaande proces meer op zijn plaats geweest: in kaart brengen van wat goed en fout is geweest, de goede zaken bundelen en inbrengen als ‘nieuwe input' binnen dit burgerparticipatieproces. Er is toch mooi werk geleverd door professionals en duizenden gemotiveerde vrijwilligers. Dankbaar voor vele positieve ontwikkelingen.

Jo Bosma