Pampus als economische motor

PAMPUS – Het toekomstige stadsdeel Pampus komt zo dichtbij Amsterdam te liggen dat het een brugfunctie moet krijgen tussen de economische kracht van de hoofdstad en Almere.

Door Marcel Beijer

Zoals bekend wil de gemeente het stadsdeel Pampus pas ontwikkelen als de IJmeerverbinding wordt gerealiseerd. In dit geval wordt het nieuwe Almeerse stadsdeel fysiek verbonden met de hoofdstad. Die centrale ligging maakt het gebied geschikt voor unieke economische ontwikkelingsmogelijkheden.
De gemeenteraad wil dat Almere bij die functie naar de mogelijkheden kijkt om de samenwerking met de hoofdstad te versterken. ‘Almere Pampus kan aansluiten bij zowel de economische activiteiten en de kracht van Amsterdam als die van Almere en vervult daarmee een brugfunctie’, zo stelt de raad. Het gebied kan volgens de raad profiteren van een korte verbinding met de Zuidas en universitair onderwijs. De kans om werkgelegenheid te creëren in dit gebied is groot. Om van die unieke positie gebruik te maken verdient Pampus daarom volgens de gemeenteraad bijzondere aandacht in de toekomstige economische agenda’s van Amsterdam en Almere.

IJmeerverbinding

De gemeenteraad is het niet eens met het voorstel van het CDA om de IJmeerverbinding ‘zo volledig mogelijk’ dient te zijn. Volgens de partij is alleen een metroverbinding onvoldoende. Een meerderheid van de raad is het daar niet mee eens.