De blije supporter. (Foto: aangeleverd)
De blije supporter. (Foto: aangeleverd)

Zorgkunstproject voor ouderen

‘Groeten uit Archipel’

LITERATUURWIJK – Stichting De Zijderups is al een paar weken bezig met het project ‘Groeten uit Archipel’. “We gaan in woonzorgcentrum Archipel de hele zomer door met verschillende tekenactiviteiten, zodat de zomer geen stille en eenzame periode is”, vertelt zorgkunstenaar Hein Walter, voorzitter van de stichting. 

Joop is een van de mensen die wekelijks komt tekenen. Hij zit in een rolstoel en zijn rechterhand is aangedaan. Hij heeft geleerd om zijn linkerhand te gebruiken. De tekeningen komen langzaam tot stand. Eerst met potlood en later trekt hij de lijnen met een fineliner over. En daarna schrijft hij er een titel boven, een titel die al brainstormend met elkaar wordt gevonden. “We kwamen op het idee om zijn tekeningen in de lift te hangen, zodat anderen zijn werk ook zouden zien. Zoals bijgaande tekening ‘de blitse supporter’, die goed past bij de Olympische Spelen.”

Ruimte voor gesprek

De tekeningen bij dit project worden gemaakt door verschillende mensen, in groepsverband. Samen tekenen is ontspannend, maar vraagt tegelijkertijd concentratie. “Tijdens het tekenen is er alle ruimte voor gesprek”, zegt Walter. “Onlangs hadden we bijvoorbeeld een gesprek over het verschil tussen ‘aardig zijn’ en ‘vriendelijk’ zijn. De betekenis van die woorden ligt dicht bij elkaar, maar er is zeker nuance. De antwoorden die werden gegeven, schreven we ook op de tekening. Dat is het leuke van die manier van werken, dat je die ruimte hebt.”

Donateurs

Dit project is mede mogelijk dankzij subsidie van Impuls Vakantieactiviteiten Samen Ouder (Oranje Fonds, Fonds Sluyterman Van Loo en Fonds RCOAK). "Wij zijn als stichting doorlopend bezig met het vinden van financiering. Een van de manieren waarop we onze projecten proberen te financieren, is door donateurschap. Wie onze zorgkunstprojecten steunt, krijgt daar ook wat voor terug.” Meer informatie: www.dezijderups.nl