(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Verhalen uit Tweede Wereldoorlog tijdens eerste Boekensalon Almere in bibliotheek

Nieuw boekenprogramma met non-fictie in de hoofdrol

STAD - De Nieuwe Bibliotheek lanceert donderdag 19 augustus de Boekensalon Almere; een nieuw boekenprogramma met non- fictie in de hoofdrol. Deze eerste aflevering heeft als thema Verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Boekhistoricus Garrelt Verhoeven gaat in gesprek met wethouder Hilde van Garderen, historicus Sietske van der Veen en archeoloog Evert van Ginkel. 

In het begin van de corona-pandemie verscheen Bakvis in oorlogstijd; het dagboek van Miep Diesel, geschreven door de moeder van de Almeerse wethouder van cultuur Hilde van Garderen. Miep Diesel overleed kort voordat haar dochter op 28 april 2020 het eerste exemplaar van het boek mocht overhandigen aan de Haarlemse burgemeester Jos Wienen.

Op de avond van 5 november 1942 besloot de Haarlemse Miep Diesel een dagboek te gaan bijhouden. De Duitse bezetting was toen al meer dan twee jaar aan de gang en de gevolgen ervan drongen steeds dieper door in de samenleving. Door de ogen van Miep Diesel krijgen we niet alleen een beeld van een levenslustige tiener, maar ook van de ontwrichting van het dagelijks leven in Haarlem tijdens de bezetting.

Egodocument

"Het is een egodocument dat jongeren van nu aan het denken kan zetten. Niet alleen over de dagelijkse realiteit van het leven in oorlog, maar ook over actuele thema’s als slutshaming en #metoo", zo schreef historicus Sietske van der Veen in haar recensie van Bakvis in oorlogstijd. Ze onderstreept in haar betoog het belang van egodocumenten zoals het dagboek van Miep Diesel.

Stichting Miep Diesel

Op de avond van Boekensalon Almere vindt tevens de presentatie plaats van de Stichting Miep Diesel die zich ten doel stelt om egodocumenten (dagboeken, brieven en ander persoonlijke verhalen) voor een jong publiek beschikbaar te stellen.

Short Stirling

Het tweede verhaal werd geschreven door archeoloog Evert van Ginkel naar aanleiding van de recente berging van een Short Stirling vliegtuig in het Markermeer. In De nacht van de Stirling vertelt van Ginkel in vijf verhalen over de laatste tocht van de Britse bommenwerper, die op de terugvlucht na een bombardement op Berlijn werd neergeschoten boven het IJsselmeer. Twee verhalen zijn van jonge mannen die tijdens dezelfde missie naar Duitsland vlogen, maar wél wisten terug te keren naar hun basis. Een ander verhaal is dat van een Duits meisje dat het bombardement in Berlijn meemaakte, en een Nederlands meisje vertelt hoe zij de Stirling zag neerstorten. 

De Boekensalon begint donderdag om 19.45 uur in de nieuwe zaal van de bibliotheek. Kaarten kosten € 10,- voor niet-leden. Bibliotheekleden krijgen korting, afhankelijk van het abonnement. Kaarten zijn te koop via de klantenservicebalies of www.denieuwebibliotheek.nl/agenda