Rens Snoek voor de buurtschuur in Nobelhorst. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Rens Snoek voor de buurtschuur in Nobelhorst. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Rens Snoek van KWF Nobelhorst

‘Collecteren is een sociaal gebeuren’

Door Robert Mienstra

NOBELHORST - Rens Snoek (32) uit Nobelhorst is vrijwilliger voor het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding, beter bekend als KWF Kankerbestrijding. In zijn stadsdeel is Snoek wijkhoofd voor de collectanten.

“Eens per jaar pieken de werkzaamheden voor de collecte van het KWF”, zegt Snoek. “In de periode voor, tijdens en na de collecte heb ik uitgebreid contact met de collectanten. Ik maak de looproutes voor hen en verdeel de materialen die aan hen uitgereikt moeten worden. Denk daarbij aan de collectebussen, KWF identiteitsbewijzen, eventueel hesje, posters en niet-thuiskaartjes. Dat alles wordt bij mij weer aangeleverd door de coördinator.”

Eigen verhaal

In Nobelhorst zijn er op dit moment zeven collectanten die met de collectebus de wijk in gaan van 5 tot en met 11 september. “We gaan dan van deur tot deur om geld op te halen voor betere zorg, voorlichting en wetenschappelijk onderzoek naar kanker”, zegt Snoek. “Iedereen heeft wel een eigen verhaal uit de omgeving waarin kanker een rol speelt. Ik ben er in mijn eigen familie mee in aanraking gekomen en dat was voor mij ook de aanleiding om me in te zetten voor KWF. Wat verder leuk is aan collecteren, is dat je veel mensen in de wijk leert kennen. Een collecte kan ook aanleiding zijn voor een gesprekje. Collecteren is zeker een sociaal gebeuren. Ik ga zeker dit jaar ook weer mee langs de deuren.”

Ook contactloos

De collectanten komen in Nobelhorst met de ouderwetse collectebus langs. Maar het is ook mogelijk om contactloos een donatie te doen. “De collectanten hebben kaartjes met een QR-code. Als de bewoner die scant met zijn bankieren-app, kan hij meteen doneren. Zijn mensen die willen doneren niet thuis, geen zorgen want we werpen dan het niet-thuiskaartje in de brievenbus. Dan kan er gewoon gedoneerd worden met de QR-code”, legt Snoek uit.

Iedere euro telt

Na de collecteweek in september komen de collectanten bij Snoek lans met de collectebussen. "Dan gaan we het geld tellen en registreren dat per bus. Het is dan zeker niet om te kijken wie het meeste heeft, iedere euro is van harte welkom. Kleingeld ook, vele kleintjes maken één grote.”

Meer informatie over KWF is te vinden op www.kwf.nl. Daar kunnen belangstellenden voor collecteren zich ook aanmelden.