Lezers Schrijven

Indië herdenking

In uw “Deze week” van 11 dezer een artikeltje over de “Indië herdenking”. Daarin: “….. pas op 15 augustus capituleerde Japan. De bevrijding bracht helaas geen vrede, want toen begon de Bersiap, de periode van interne strijd die pas eindigde in december 1949 met de onafhankelijkheid van Indonesië”.
De zogenaamde “Bersiap werd rond oktober 1945 ontketend en duurde “slechts” enkele weken, tot die kon worden onderdrukt door Japanse troepen en enkele brigades uit Brits Indië, tegenwoordig India, aangevuld met een paar bataljons Ghurka’s, onder Brits commando. De eerste Nederlandse troepen konden pas begin 1946 landen.
In die chaotische tijd zagen opgehitste, deels door de Japanners opgeleide, Indonesische jongeren kans om op Java en delen van Sumatra naar schatting 5.000 Nederlanders, Indische Nederlanders, Chinezen én eigen volk, weerloze mannen, vrouwen en kinderen, gevangen te zetten, verkrachten en op wrede wijze af te slachten.
De korte “bersiap” stond wel aan de wieg van een dekolonisatie proces dat op 27 december 1949 uitmondde in het einde van de kolonie Nederlands Indië en de geboorte van de Republiek Indonesia.
Hoe kon die “bersiap” ontstaan? Japan capituleerde nadat de 2 atoombommen op Nagasaki en Hirosjima vielen, toch nog onverwacht. De geallieerden hadden geen troepen om de archipel te bezetten en de orde te handhaven. Zo werd de overwonnen Japanners opgedragen het laatste te doen, wat door het ene garnizoen loyaal werd uitgevoerd en het andere in mindere mate of helemaal niet.
In het machtsvacuüm proclameerden de Indonesische leiders Soekarno en Hatta op 17 augustus de onafhankelijkheid van hun land en gingen los geslagen Indonesische jongeren genadeloos te keer tegen alles wat Nederlands was of werd verdacht van Nederlandse sympathieën.

Pierre de la Croix

Floriadeboulevard

Wanneer worden de gemeentelijke oppositieleden en de bewoners van Almere nu eindelijk eens wakker. Helaas moet ik wederom constateren dat er zonder enige van overleg met de bewoners van Almere, in dit geval bewoners in de Filmwijk, zomaar weer een stuk natuur "Oerbos" moet wijken voor een zogenaamde Floriadeboulevard. Ik vraag mij dan ook hardop af, wat is de meerwaarde van zo’n boulevard? Nou gewoon niets! Onze wethouder Jan Hoek, de Floriademaffia godfather van Almere, dicteert de gemeenteraad en legt hun zijn wil op en dat gepeupel wat in de Filmwijk woont interesseert hem totaal niet. Zij moeten rustig op hun stoel achter de begonia's in hun flat blijven zitten en de mond houden. Mensen kom op, laat uw stem horen en vecht tegen deze nutteloze geldverslindende Floriade. 

Gerrit Mouw

Bouwen in Annapark

Helaas bevestigt het artikel over bouwen in het Annapark ons wantrouwen in de overheid. Steeds meer groengebieden gaan verloren voor woningbouw. Terwijl er bouwgrond genoeg is. Kijk eens naar de wijk Overgooi. Of de Velden. Maar daar wordt het bestemmingsplan niet veranderd hoor. Grote dure huizen verrijzen daar. Iemand met een modaal inkomen komt er niet in. Laat staan iemand met een rugzakje. Mensen denk goed na bij de volgende verkiezingen op welke partij je stemt. Zogenaamd heb je inspraak, helaas in de praktijk komt daar niets van terecht. Geld speelt nog steeds de hoofdrol. Pure discriminatie!

N. Zegwaard

Mensen met elkaar verbinden.

Dit is toch wat wij als Almeerders voorstaan. Je ziet mooie initiatieven ontstaan van groepen mensen die samen streven naar gelijkwaardigheid en wederzijds respect. Zo ook de Stichting Multiculturele Organisatie Almere(SMOA). Zij zetten zich al 15 jaar in voor Multicultureel Almere en dit met goede resultaten.
De voorzitter, bekend bij velen, Glen Leeuwin zegt het duidelijk: “SMOA maakt zich sterk voor Almere dat kracht put uit het samenleven van mensen met diverse culturele en etnische achtergrond”. Bij het zien van de, bijgeleverde kleurrijke foto, was ik blij om zo’n grote groep mensen van allerlei ras, etniciteit, geslacht en leeftijd te mogen zien. Meer aandacht voor diversiteit en inclusie zal gaande de weg zeker komen.
Van harte gefeliciteerd Stichting SMOA met het 15 jarig Jubileum en tevens ‘het bestaansrecht van SMOA’.
De vele activiteiten die geleverd werden, zullen zeker hun uitwerking krijgen. Gelijktijdig kunnen wij de nieuwe Almeerse Partij BIJ1 gelukwensen en deze felicitatie geldt ook voor Kerk en dienstencentrum op de Binderij 69, dat een mooie ontwikkeling doormaakt. Mijn wens is dat deze- en andere groepen ook de onderlinge samenhang- en band verstevigen en continueren. Zij dienen elkaars aanvulling te zijn!.

Jo Bosma