(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Actie tegen lachgas in Almere

Algemeen

ALMERE - Vrijwilligers van de stichting Geen Drugs-Wel Leven hebben zaterdag geflyerd in de omgeving van Almere Stad om mensen te informeren over de risico’s van lachgas en drugs. Een kleine 2000 boekjes werden verspreid.

Bij de Ally Kiosk aan de Marktmeesterstraat, die twee jaar geleden bewust met de verkoop van lachgas is gestopt, bracht de stichting een stapel informatieflyers over lachgas. Vanaf daar ging het team de wijken in. Naast huis aan huis distributie werden verschillende buurtbewoners aangesproken. Jongeren reageerden lacherig met de opmerking dat drugs juist ‘goed’ was, maar namen wel een boekje aan.

“Wij hebben niet de illusie dat wij jongeren met één klein boekje op andere gedachten brengen”, zegt Robert Kruijt van de stichting. “Maar dat weerhoudt ons niet om deze acties te blijven doen. Het blijft belangrijk om ons geluid te laten horen. We hopen daarmee meer bewustwording te creëren en dat er meer aan drugspreventie wordt gedaan.”

Stichting Geen Drugs-Wel Leven pleit in ieder geval voor meer voorlichting. “Eerlijke en volledige voorlichting over lachgas en drugs in het algemeen. Niet met een verwijtend vingertje dat je geen drugs moet nemen, maar goede informatie over wat drugs in je lichaam doet; waarom het zo verslavend is, en wat de gevolgen op de langere termijn kunnen zijn. Wanneer je psychosegevoelig bent kun je bijvoorbeeld jaren later nog een psychose krijgen.”

De voorlichtingscampagne van Geen Drugs-Wel Leven maakt deel uit van de internationale campagne Drug Free World, opgericht vanuit Scientology International. Kern van de campagne is een volledig lespakket met boekjes en korte filmpjes over verschillende soorten drugs.

Meer informatie: https://www.geendrugswelleven.nl en https://www.drugfreeworld.org