Ruud de Jonge, fractievoorzitter PvdA (Foto: aangeleverd)
Ruud de Jonge, fractievoorzitter PvdA (Foto: aangeleverd)

PvdA Almere bij woonprotest op Dam

Algemeen

PvdA Almere bij woonprotest op de Dam

Door Robert Mienstra

ALMERE – De PvdA Almere gaat 12 september in Amsterdam op de Dam meedoen aan de landelijke demonstratie ‘Woonprotest’ tegen het Nederlandse woonbeleid. “We doen niet alleen mee om te protesteren tegen het landelijk woonbeleid, maar zeker ook tegen het Almeerse woonbeleid”, zegt Ruud de Jonge, fractievoorzitter van de PvdA. 

“We hebben een landelijk probleem op het gebied van wonen, maar zeker ook een Almeers probleem”, licht De Jonge toe. “Wij zijn niet blij met de woonmarkt. Wonen is een recht en goede huisvesting is een basisbehoefte. In Almere zijn we bijna ‘marktleider’ als het gaat om de huizenprijzen. Dat willen we niet. In bijna alle segmenten overtreft de vraag het aanbod. De PvdA maakt zich er de meeste zorgen over dat de pijn landt bij de mensen die het ’t moeilijkste hebben. Als je nu op zoek bent naar een huurwoning van tussen de 1200 en 1600 euro heb je wel een andere uitdaging dan de starter in de stad die wanhopig op zoek is naar een huurwoning. Er zijn jongeren die tot hun dertigste bij hun ouders moeten blijven wonen omdat er niets te vinden is.”

Wonen en zorg

De Jonge ziet in de woonvisie van Almere wordt geprobeerd alle doelgroepen te benaderen. “Maar de PvdA vindt dat er geen keuze wordt gemaakt voor de zwakkeren. Dat wordt gemaskeerd door te goochelen met getallen. We praten niet meer over percentages sociale woningbouw. Ondanks alle goede bedoelingen van de woonvisie is de wachtlijst voor de mensen die het het hardst nodig hebben gewoon aan het toenemen. Daar maken we met onder meer deze demonstratie bezwaar tegen, want dat is niet de juiste keuze. De pijn is niet eerlijk verdeeld.”
De PvdA zal in de verkiezingscampagne naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 ‘wonen’ als speerpunt brengen. “We lanceren daarbij nog een speerpunt, de zorg”, zegt De Jonge.

Landelijke demonstratie

De actiegroep ‘Woonprotest’ heeft inmiddels tientallen deelnemers op de deelnemerslijst staan die gaan demonstreren met vier eisen: garandeer voldoende huisvesting voor iedereen, herpak de grip op escalerende huur- en huizenprijzen, stop racistisch en klassisistisch woon- en sloopbeleid en pak parasitaire beleggers aan. ‘Het is tijd voor een brede landelijke beweging die tot hier en niet verder zegt’, stelt de actiegroep.

Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Het Woonprotest wil het begin zijn van een beweging van actiegroepen en organisaties uit het hele land die de komende tijd op verschillende plekken protesteren voor een radicale verbetering in het woonbeleid. Nu is het moment om verandering te eisen: het nieuwe kabinet komt eraan en lokale politici bereiden zich voor op de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022.
Op 12 september is het woonprotest op de Dam en op 23 oktober volgt de Woonopstand in Rotterdam.