Hilde van Garderen (rechts) vertelde tijdens de Boekensalon over het dagboek van haar moeder en de stichting MIep Diesel. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Hilde van Garderen (rechts) vertelde tijdens de Boekensalon over het dagboek van haar moeder en de stichting MIep Diesel. (Foto: Almere DEZE WEEK)

‘Egodocumenten, zoals dagboeken, kunnen jongeren aan het denken zetten’

Algemeen

ALMERE – Cultuurwethouder Hilde van Garderen presenteerde donderdagavond tijdens de eerste Boekensalon Almere in de bibliotheek de nieuw opgerichte stichting Miep Diesel. Deze stichting wil zogenoemde egodocumenten - zoals dagboeken, brieven en andere persoonlijke verhalen - voor een jong publiek beschikbaar stellen. 

Door Petra Onderwater

Van Garderen is - op persoonlijke titel - voorzitter van de stichting. Het is een vervolg op de publicatie van het dagboek van haar moeder: ‘Bakvis in oorlogstijd; het dagboek van Miep Diesel’. Geen boek over de oorlog, maar een boek over het leven en de belevingswereld van een puber tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. 

Kort voor het ter perse gaan van het boek, overleed Miep Diesel op 93-jarige leeftijd. “Mijn moeder was trots dat haar dagboek gepubliceerd zou worden. Ze vond het belangrijk dat jonge mensen van nu zich realiseren wat een groot voorrecht het is om in vrijheid en welvaart te kunnen leven”, vertelt Van Garderen. “De publicatie van haar dagboek heeft geleerd dat juist een persoonlijk egodocument het verleden op indringende wijze invoelbaar kan maken voor een jonge generatie.” 

Aan het denken zetten

Op de avond van 5 november 1942 besloot de Haarlemse Miep Diesel, toen 15 jaar, een dagboek te gaan bijhouden. De Duitse bezetting was toen al meer dan twee jaar aan de gang. Door haar ogen krijgt de lezer niet alleen een beeld van een levenslustige tiener, maar ook van de ontwrichting van het dagelijks leven in Haarlem tijdens de bezetting.

Historicus Sietske van der Veen onderstreepte donderdagavond tijdens de Boekensalon het belang van egodocumenten zoals dit dagboek. “Het kan jongeren van nu aan het denken zetten. Niet alleen over de dagelijkse realiteit van het leven in oorlog, maar ook over actuele thema’s als slutshaming en #metoo.”

Educatieve lespakketten

De stichting Miep Diesel stelt zich ten doel om egodocumenten in stand te houden, te publiceren en educatief gebruik ervan te stimuleren. “We willen de verhalen van mensen die geleefd hebben ten tijde van conflicten levend houden en toegankelijk maken voor een jongere generatie”, aldus Van Garderen. “Daarnaast willen we ook het schrijven van egodocumenten door jongeren stimuleren.” De stichting doet dit onder meer door educatieve lespakketten samen te stellen voor het onderwijs. 

Naast Hilde van Garderen bestaat de stichting uit haar dochter Démi van ‘t Wout, Garrelt Verhoeven (hoofdconservator Bijzondere Collecties van de Universitaire Bibliotheken Leiden en presentator van de Boekensalon Almere) en René Maertens (adviseur onderwijs). 

Meer informatie: www.miepdiesel.nl