Ulysse Ellian in de Tweede Kamer. (Foto: aangeleverd)
Ulysse Ellian in de Tweede Kamer. (Foto: aangeleverd)

Ulysse Ellian (VVD), lid van de Tweede Kamer: ‘In Den Haag is Almere totaal onzichtbaar’

Algemeen

ALMERE – De Almeerder Ulysse Ellian (VVD) is inmiddels vier maanden lid van de Tweede Kamer. “Na zeven jaar actief te zijn geweest in de Almeerse gemeenteraad zet ik mij in voor de meest eervolle taak in Den Haag om vrijheid te bewaken en om mensen ervan te doordringen hoe waardevol dat is”, zegt hij. Wat Ellian opvalt in Den Haag is dat Almere er volkomen onzichtbaar is. “Niemand praat er over onze stad.”

Door Robert Mienstra

“Almere denkt dat iedereen buiten de stad wel weet welke dingen hier spelen. De realiteit is dat niemand buiten Almere weet wat hier in de stad van belang is, in Den Haag al helemaal niet. Ik doe wat ik kan, maar mijn portefeuille is justitie. Als Almere een IJmeerverbinding wilt dan moet ze dat niet alleen in de stad zeggen, anders komt hij er niet. De belangrijke vraagstukken voor de toekomst, daar heb je Den Haag bij nodig. Dan moet je wel zichtbaar maken wat je nodig hebt. Bestuurders uit andere provincies weten binnen no time hun Kamerlid te vinden. Ik ben nog nooit door Almere gebeld. Andere grote steden pakken dat heel anders aan.”

Ondermijning

“Ik heb heel warme gevoelens aan mijn tijd in de Almeerse raad, heb er veel geleerd en heb kunnen bijdragen aan belangrijke ontwikkelingen.” Ellian doelt hierbij onder meer op het op de kaart zetten van de bestrijding van georganiseerde criminaliteit en ondermijning in Almere. Vorig jaar werd zijn plan aangenomen om die criminaliteit in de stad aan te pakken. “Maar ik heb geen idee wat daar nu mee gebeurt. Ik mag toch hopen dat iemand aan de burgemeester gaat vragen wat er mee gebeurd is.” Momenteel heeft er alle schijn van dat het plan in een la is beland. “Het is nu niet meer aan mij”, zegt Ellian terugkijkend, “maar ik zou dit in de raad nooit geaccepteerd hebben.”

Havenhoofd

Ellian volgt de Almeerse politiek nog wel. “Waar ik mij behoorlijk over verbaasd heb is de situatie rond het Havenhoofd in Haven. Diverse raadsleden hebben verontrustende informatie over een van de ontwikkelaars gehad, informatie die ik ook ken. Dat die informatie niet allang ambtelijk bekend was, is al opmerkelijk. Toch is de grond verkocht aan deze ontwikkelaar. Ik hoop maar dat die verkoop nog teruggedraaid kan worden als blijkt dat er bezwaren zijn tegen de ontwikkelaar. Anders zit je met een serieus probleem.

Fulltime

Nu is Ellian fulltime politicus. In Almere combineerde hij het fractievoorzitterschap van de VVD met een baan als advocaat. “Maar de politiek vroeg toen eigenlijk al net zoveel tijd als een hele baan. Nu kan ik me helemaal focussen op mijn portefeuilles justitie en constitutie. Het grote verschil tussen lokaal en landelijk is dat het in Den Haag complexer is. Procedures daar zijn erg belangrijk, een los punt kan je niet zomaar inbrengen. In de Almeerse raad is het gesprek vrij. In Den Haag is de spreektijd in een commissiedebat vier minuten waardoor ik goed moet nadenken over mijn boodschap. In Den Haag is goede voorbereiding cruciaal en moet je hoofd- en bijzaken kunnen scheiden.”