Afbeelding
MAARTEN FEENSTRA

Neutraal

Hoeksteen

De hoogste Nederlandse filmprijs, het Gouden Kalf, wordt genderneutraal. Dat betekent dat niet langer de beste mannelijke en beste vrouwelijke hoofdrol verkozen wordt, maar de beste persoon. Want dat kan ook een genderneutraal iemand zijn, of iemand die zijn sekse (nog) niet weet, of die zowel man als vrouw is.

Neutraal

Een heleboel artiesten (ik wou acteurs en actrices schrijven, maar dat gaat dus niet meer) zijn woedend  over dit besluit. Bijzonder, want bij de Grammy Awards in Amerika en ook het filmfestival in Berlijn werd het al eerder besloten en kraaide er geen haan naar. Ik kan me er niet zo druk om maken, ik begrijp de gedachte wel. We kiezen tenslotte ook niet jaarlijks de best acterende homo, lilliputter, jood, invalide, baarddrager of allochtoon. 

De prijs kan in het vervolg dus ook voor een dier zijn, of een fictief figuur. Zo zou ik persoonlijk graag Pino eens in een filmrol zien. In Sesamstraat is hij naar mijn bescheiden mening, met afstand, de absolute ster. 

We krijgen pas echt een dilemma wanneer de film Het Paard van Sinterklaas in de prijzen valt. Wat nou als Zwarte Piet de sterren van hemel speelt en de held van het witte doek blijkt?

Oef.