Afbeelding

Luis in de pels van hogedrukgebied

Algemeen

ALMERE- Hoogzomerse condities hoeven we niet meer te verwachten tot pakweg 5 september. Toch blijft het heel aardig weer de rest van deze wat tegenvallende augustusmaand.

Hogedrukgebieden maken de dienst uit in onze omgeving de komende pakweg tien dagen. De spil van het hoog ligt voornamelijk nabij Schotland en regelmatig zien we uitlopers ontstaan in noordoostelijke richting tot zelfs nabij Noordwest-Rusland. Het gevolg van deze setting is een nogal noordelijke, dus vrij koele luchtinlaat richting de Benelux.

Aan de rechterflank van het hoog ontstaan wat verstoringen richting Polen en Oost-Duitsland. Vanaf donderdag tot zondag kunnen dan ook enkele meest lichte neerslaghaarden net tot in Nederland geraken en soms voor een bui of wat lichte regen zorgen. Het gaat niet om grote sommen (130 mm.) zoals tijdens het afgelopen weekend.

Het weer kenmerkt zich dus door wolkenvelden met een kleine regenkans, maar de zonnige momenten blijven ook van de partij. De temperaturen zijn bescheiden met soms maar 17-18 graden tijdens de middaguren in Almere. Bij eventueel felle opklaringen in de nacht kan het afkoelen tot 8-9 graden aan de randen van de stad. De verdere vooruitzichten wijzen voorzichtig op een weersverandering. De net genoemde hoge druk lijkt zich verder westwaarts te zullen verplaatsen op de oceaan. Tegelijkertijd zien we een ovaal lagedrukgebied verschijnen op de weerkaart de eerste septemberweek. Mocht deze ontwikkeling echt gestalte gaan krijgen, zijn we vertrokken voor een ronduit koele noordwestcirculatie met regelmatig kille buien vanaf de Noordzee. Doorgaans is de eerste fase van september juist zomers en zeker na een niet al te beste zomer.

Weerman Marc Putto

Meer informatie: www.weerprimeur.nl

Woensdag min. 12, max. 20, wind nw. 3, neerslag 25% en zon 65%
Donderdag min. 14, max. 19, wind n. 4, neerslag 40% en zon 60%
Vrijdag min. 13, max. 19, wind n. 4, neerslag 40% en zon 50%
Zaterdag min. 13, max. 19, wind n. 3-4, neerslag 55% en zon 45%
Zondag min.13, max. 19, wind nnw. 4, neerslag 50% en zon 50%