Hans Brooymans heeft een artefact gemaakt voor de Moon Gallery.
Hans Brooymans heeft een artefact gemaakt voor de Moon Gallery.

Moon Gallery brengt Almeerse kunst naar de maan

Moon Gallery brengt Almeerse kunst naar de maan

Door Petra Onderwater

EILANDENBUURT – Hans Brooymans uit de Eilandenbuurt is betrokken bij het internationale initiatief Moon Gallery, dat de eerste kunstexpositie op de maan organiseert. De Almeerder heeft hiervoor een klein kunstobject ingezonden dat onderdeel wordt van deze expositie.

De Moon Gallery bestaat uit een vitrine van 10x10x1 centimeter en heeft ruimte voor honderd kunstwerkjes en artefacten ter grootte van één kubieke centimeter. "Bij alle objecten hoort een eigen verhaal dat de mensheid met de maan verbindt", vertelt Brooymans. "Mijn inzending is een artefact, ‘SUBSTRUCTION’ genaamd. Het staat voor infrastructuur, wat een belangrijk concept is voor een maankolonie. Het bestaat uit een stukje steen waar ook oude Romeinse aquaducten van gemaakt zijn.” De Almeerder is zelf kortgeleden in Rome geweest om hier onderzoek naar te doen.

Brooymans is ict-specialist, maar doet ook fotografie- en ontwerpwerk. "Daarbij ben ik altijd gefascineerd door tijd en ruimte", vertelt hij. "Tijdens een serie workshops en lezingen bij de Vrije Universiteit werd een presentatie gegeven over de Moon Gallery en ik dacht meteen: dat is iets voor mij."

International Space Station

Het plan is dat de vitrine in 2024 met een onbemande maanvlucht naar de plaats van bestemming wordt vervoerd. Brooymans: "Het project is in een stroomversnelling geraakt doordat Moon Gallery mee kan doen aan een vrachtvlucht naar het International Space Station, in februari 2022." 

Om de kosten van deelname aan deze vlucht te kunnen betalen is door de stichting een crowdfunding-actie gestart. "Mensen die doneren voelen zich ongetwijfeld betrokken bij kunst, ruimtevaart of wetenschappelijk onderzoek”, stelt Brooymans. Hij wil donateurs graag in de gelegenheid stellen zijn steenfragment nog even te komen bewonderen en vast te pakken, voordat het eind augustus naar de VS wordt gezonden. "Zodat zich later in het heelal een artefact bevindt waarvan ze kunnen zeggen dat ze het aangeraakt hebben.”

Doneren kan via moongallery.eu en donateurs kunnen zich uiterlijk eind augustus bij Hans Brooymans melden via hans.brooymans@gmail.com.