(Beeld: aangeleverd)
(Beeld: aangeleverd)

Vleugje wiet in 'New Town Green'

Kunstlinie vangt geur van Almere in geurkaars

ALMERE - Kunstlinie heeft de geur van Almere laten vangen in een unieke geurkaar. In ‘New Town Green’ ruik je de frisse geur van water en groen met kruidige tonen en een vleugje wiet.  De geurkaars is vanaf half september verkrijgbaar bij Kunstlinie. 

Voor de huidige tentoonstelling ‘thuis’ (nog te bezoeken t/m 17 oktober) staan negen verschillende huiskamers centraal. Geurdesigner Jorg Hempenius (Iscent) zorgde voor de bijbehorende geuren. Tijdens de tentoonstelling ontstond het idee om ook de geur van Almere te vangen. In opdracht van Kunstlinie vatte Hempenius de geur Almere samen in een unieke geurkaars.

Om de bewoners van Almere te betrekken in het onderzoek naar de geur van Almere werd ze simpelweg gevraagd; ‘wat is voor jou dé geur van Almere’? De meest uiteenlopende antwoorden kwamen binnen. Zo koppelden mensen de geur van de stad aan een bepaald eettentje en kwamen anderen met een meer algemene opmerking als ‘fris’. Ook werd vaak genoemd dat in Almere de natuur altijd om de hoek is en werden bossen, parken en het open water vaak genoemd als dé geur van de stad. De basis van de geurkaars waar geurdesigner Jorg mee aan de slag ging is dan ook groen en fris geworden.

Multicultureel

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de inwoners het multiculturele karakter van Almere waarderen, en dan met name het gevarieerde aanbod in lekker eten. In het hart van de geurkaars tref je dan ook koriander en gember aan. De gevoelige neus pakt wellicht ook een vleugje wiet op: niet verrassend in een grote Nederlandse stad. De naam voor de geur van Almere werd uiteindelijk ‘New Town Green’, verwijzend naar de ‘nieuwe stad’ en het frisse groen van de omliggende natuur.

De materialen van de kaars en de verpakking, inclusief de sojawas waarvan de kaars is gemaakt, zijn duurzaam geproduceerd. Voordeel van sojawas is dat het veel langer en schoner brandt dan paraffine. En als de kaars na zo’n vijftig branduren op is, kun je het glas hergebruiken om uit te drinken.