Campagnebeeld.
Campagnebeeld.

Twee op de vijf Nederlanders heeft problemen met poepen

ALMERE – Twee op de vijf Nederlanders heeft problemen met poepen, maar dit onderwerp wordt veelal angstvallig vermeden. De campagne ‘Praat Poep Met Me’ moet dit taboe doorbreken. 

Er rust nog steeds een taboe op poepen, terwijl 43 procent van de Nederlanders met enige regelmaat problemen heeft met hun stoelgang. Vooral vrouwen hebben hiermee te maken, 53 procent versus 33 procent van de mannen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Praten over poep’, uitgevoerd door PanelWizard onder tweeduizend volwassenen Nederlanders in opdracht van Coloplast.

Van de ondervraagden vindt 59 procent dat het onderwerp beter bespreekbaar moet zijn. We praten niet over poep, maar tweederde van de Nederlanders (65 procent) kondigt het wel af en toe aan als ze naar de wc gaan. Als de klus geklaard is kijkt een meerderheid van de Nederlanders (68 procent) regelmatig of altijd naar hun poep voordat ze doortrekken. Vooral om te kijken of het er goed uitziet (63 procent), of het er anders uitziet dan normaal (45 procent), om te checken of er geen bloed bij zit (40 procent), of om te zien hoeveel het is (29 procent). 

Openbare toiletten

Buiten de deur poepen vindt vier van de tien Nederlanders (42 procent) ronduit lastig, zij gaan liever op de eigen wc thuis. Een grote meerderheid (64 procent) vindt dat er te weinig toiletten zijn op openbare plekken, 25 procent van de Nederlanders geeft zelfs aan dat ze minder snel op pad gaan als ze weten dat er ter plekke geen wc is.

Mensen met darmproblemen schakelen gemiddeld pas na ruim vijf jaar professionele hulp in. Met de 'Praat Poep Met Me' campagne hoopt Coloplast (expert op het gebied van medische hulpmiddelen voor ontlastingsproblemen) dat mensen vaker over ontlasting zullen praten en problemen eerder worden gesignaleerd.