Het eerste officiële monument van Almere is het voormalige politiebureau aan het Bivak.
Het eerste officiële monument van Almere is het voormalige politiebureau aan het Bivak.

Blik op de horizon tijdens Open Monumentendagen in Almere

ALMERE - De hele maand september viert Almere Open Monumentendag en wordt het Almeers cultureel erfgoed in het zonnetje gezet. Zo zijn er verschillende wandel- en fietsroutes, een podcastserie en bijzondere buitenexposities. En op 11 september geven de beiaardiers van Almere concerten op het carillon. Het programma is te vinden op almere.nl/openmonumentendag. 

Het programma geeft iedereen de kans om Almere (verder) te ontdekken. Wethouder Hilde van Garderen: “Na maanden waarin er nauwelijks wat kon op cultureel gebied, ben ik heel blij dat de Open Monumentendag weer door kan gaan. Er is een programma gemaakt waar  Almere en haar erfgoed op een andere en bijzondere manier ontdekt worden.” 

Wandel- en fietsroutes

Ervaar bijvoorbeeld hoe de stad Almere ruimtelijk is vormgegeven. Drie routes voeren je langs de zichtlijnen in de omgeving van de Gooimeerdijk, het Weerwater en Pampushout. Je kunt met de brochure in de hand zelf de routes wandelen of fietsen. Hou je blik op de horizon en luister de bijbehorende podcast via je favoriete podcastapp op het kanaal van Erfgoedhuis Almere.  

Buitenexpositie Almere Haven

In het oudste stadsdeel van Almere is een bijzondere buitenexpositie te bezoeken over het eerste monument van Almere: het voormalig politiebureau. Dit is het eerste gerealiseerde ontwerp van het nu wereldberoemde architectenbureau OMA, opgericht door Rem Koolhaas. De oorspronkelijke functie van het gebouw is leidend geweest bij het ontwerp. Form follows function wordt dat ook wel genoemd.  

Activiteiten gratis 

Open Monumentendag Almere is een evenement van Erfgoedhuis Almere. Alle activiteiten zijn gratis en aanmelden is niet nodig. De brochure is verkrijgbaar bij de Almeerse culturele hotspots zoals de nieuwe Bibliotheek (alle locaties), VVV en de Voetnoot. De podcast is te beluisteren in de bekende podcastapps.