Michaela van Caspel – van Duijkeren: “Het onderwerp zit echt in de taboesfeer.” (Foto: Almere DEZE WEEK)
Michaela van Caspel – van Duijkeren: “Het onderwerp zit echt in de taboesfeer.” (Foto: Almere DEZE WEEK)

Ex-verloskundige schrijft boek over onverwachte bevallingen

'Die vooroordelen zijn gekmakend’ 

Door Marcel Beijer

ALMERE – ‘Mij zou zoiets nooit overkomen’, ‘die vrouw neemt de boel gewoon in de maling’ , ‘die zal van zichzelf wel enorm dik zijn’, ‘dat overkomt alleen mensen uit sociaal zwakke milieus’. Het zijn dit soort vooroordelen die Michaela van Caspel – Van Duijkeren ertoe aanzetten om het boek ‘donderslag bij heldere hemel’ te schrijven waarin de ervaringen staan opgeschreven van zestien moeders die niet wisten dat ze zwanger waren. 

‘Die vooroordelen zijn gekmakend’, aldus de Almeerse. ‘Niet alleen voor de vrouw die onverwacht moeder wordt, maar ook voor de omgeving.’ Zo is er het verhaal van een 18-jarig meisje dat denkt te menstrueren. Het bloedverlies is echter het begin van de bevalling. Van Caspel: “Volslagen onverwachts. Ze had gewoon anticonceptie gebruikt en droeg nog steeds maatje 38. Ze woonde nog thuis. Niet alleen het leven van dat meisje stond op haar kop, ook van het gezin. Er kwam een gezinslid bij."

Begaan

Een ervaring in de eigen omgeving zorgde ervoor dat de Almeerse zich begaan voelde met vrouwen die niet wisten dat ze zwanger zijn. “Collega's lieten mij, als ervaringsdeskundige, die vrouwen bezoeken in het kraambed. Bijna allemaal waren ze eerst erg afstandelijk, bang om weer iemand tegen te komen die zijn oordeel  al klaar had. Als ik dan zei ‘Je hoeft niets bewijzen. ik geloof je’, dan ontdooiden ze pas en kwamen ook de tranen. Het onderwerp zit echt in de taboesfeer.”

Ervaring

Van Caspel beloofde deze vrouwen een boek over haar ervaringen te schrijven. "En ze hielpen me daar ook aan herinneren. Uiteindelijk heb ik zestien vrouwen geïnterviewd, maar ook een aantal zorgprofessionals. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen het willen lezen, ook vrouwen die een mooi rond buikje hadden toen ze zwanger waren. Het gaat erom dat die vooroordelen verdwijnen.” Het meest opmerkelijke verhaal in haar boek, kan Van Caspel moeilijk benoemen. "Het zijn allemaal heftige verhalen. Maar goed, bij één vrouw overleed het kindje dat ze onverwachts baarde. Dat grijpt je nog eens extra aan, natuurlijk.”

Het boek is voor 18.95 euro te koop in de Bruna-vestigingen in Almere en bij de Readshop in Haven of via de websites www.donderslagbijhelderehemel.nl dan wel www.boekengilde.nl