Dominee Tonnis Buurma. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Dominee Tonnis Buurma. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Dominee Tonnis Buurma neemt afscheid van Goede Rede

ALMERE – Dominee Tonnis Buurma predikant van de Protestantse Gemeente Goede Rede in Haven neemt op 5 september afscheid. In november 2020 ging hij al met emeritaat. “Dat betekent gewoon dat ik met pensioen ben gegaan”, legt Buurma uit.

Door Robert Mienstra

37 jaar geleden werd Buurma als predikant bevestigd in de Hervormde gemeente Rheden. Via de provincie Groningen werd hij in 1993 predikant in De Lichtboog. “In 2012 was er een vacature in Goede Rede in Haven. De kerk zat al enkele jaren zonder voorganger. Ik wilde deze gemeente de helpende hand bieden”,. vertelt Buurma.
Vroeger had een dominee groot gezag in de gemeente. “Dat is een woord dat niet bij mij past”, zegt Buurma. “Herderlijke zorg voor de gemeente is mijn uitgangspunt. Regelmatig ging ik op huisbezoek als mensen hulp nodig hadden bij problemen. Het luisteren naar hun verhaal en daarover in gesprek gaan is essentieel. Zo kwam ik bij mensen in psychische nood of bij mensen die ernstig ziek waren. Ik ben er om mensen een steun in de rug te geven. Soms kwam het voor dat ik bij acute nood hulpverleningsorganisaties inschakelde. Ik bleef hen als dominee dan wel nabij als het nodig was. Veel mensen heb ik moeten begraven waaronder twee kinderen, één van zes weken en een van 10 jaar. Die emotionele momenten draag ik nog steeds bij me. Met deze ouders houd je een band.”

Kring

Het begrip ‘kring’ speelt een belangrijke rol bij Buurma. “Het woord ‘kerk’ kent meerdere betekenissen. Een daarvan is het Griekse ‘kirkos’ wat ‘rond’ betekend, een cirkel. “Daar zit ook de eeuwigheidssymboliek in die bij een geloofsgemeenschap hoort.”, zegt Buurma. “Bij de vierende samenkomsten laat ik de mensen graag in een kring zitten om te spreken en te eten: een kringviering. Je kijkt daarbij elkaar aan en bent zo meer met elkaar verbonden dan als je achter elkaar zit."
De vieringen van Buurma waren gebaseerd op thema’s, zoals 'vriendschap', 'alleen ben je niet' en 'barmhartigheid'. “In kringen wordt ook gebruik gemaakt van mijn boek 'Spiegelmomenten, bespiegelingen in woord en beeld', dat ik in 2019 heb uitgegeven” Nu Buurma emeritus dominee is - ‘dominee blijf je altijd’- stopt hij niet met zijn werk. “Ik blijf wel de kringen doen in de Goede Rede”

Afscheid

Op zondag 5 september om 10.30 uur neemt Buurma afscheid tijdens een feestelijke viering in de Goede Rede. Na afloop is er op het kerkplein of in de ontmoetingsruimte gelegenheid om dominee Buurma en zijn vrouw te ontmoeten. De dienst is online op https://youtu.be/C-C2Spy2CpU