De Lepelaarsplassen (Archieffoto: aangeleverd)
De Lepelaarsplassen (Archieffoto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Herstel vogeleilanden Lepelaarplassen gestart

Algemeen

ALMERE - Het Flevo-landschap is begonnen met het herstel van de twee vogeleilanden in de Lepelaarplassen. De werkzaamheden duren naar verwachting tot begin november.

De vogeleilanden in de Grote plas in de Lepelaarplassen, dit jaar vijftig jaar natuurgebied, waren ooit veel groter. “Door jarenlange afkalving resten slechts schamele overblijfselen”, vertelt directeur Ben Huisman van Het Flevo-landschap. “De eilanden in dit moerasgebied zijn echter heel belangrijk als rust- en broedgebied voor vogels. Ze zijn hier veilig voor roofdieren zoals vossen. We zijn daarom blij dat we deze herstelmaatregelen nu uit kunnen gaan voeren.” De eilanden worden samen zo’n 1950 vierkante meter groot, ruim tien keer groter dan wat er nu rest.

Natuurkwaliteit

Naast een flinke vergroting van de eilanden zorgen de maatregelen voor duurzame bescherming tegen erosie. Verder verbetert hierdoor de waterkwaliteit, waardoor er ook meer voedsel voor vogels en vissen beschikbaar kan komen. De eilanden liggen in het zicht van de vogelkijkhut Lepelaar, dat te bereiken is vanaf het Trekvogelpad. De werkzaamheden zullen dus ook van hieruit zichtbaar zijn. Om de natuur zo min mogelijk te verstoren, is voor de uitvoering de periode augustus-november gekozen. Dan is het broedseizoen voorbij en is het werk gedaan voordat de eerste wintergasten weer arriveren.


In deze video legt boswachter Norbert Kwint uit wat er gaat gebeuren