Esplanade

Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het ook meestal niet waar. Zo zou op de vernieuwde Esplanade "(...) na een publieksevenement het gras binnen een paar dagen weer groen en fris moeten zijn", aldus de gemeente. En ... werd eraan toegevoegd: "Dan is de Esplanade een van de groene visitekaartjes van Almere."  De werkelijkheid is anders. Tien dagen na de augustus-/zomerkermis ligt het eerst zo frisgroene gras er nog steeds triest bij. Al na het eerste evenement veel beschadigde grasvlakken, donkere aarde en gele strovlakken. Voor een jaar lang noeste arbeid heeft de Almeerder zijn portemonnee flink moeten trekken. Het resultaat is triest. Een aantal ferme bomen, mooie struiken en fraaie zithoeken hadden van het plein een fraai stadspark gemaakt. Ook het fysiek tegenhouden van rondrazende scooters en veel te hard rijdende elektrische fietsen hadden hieraan bijgedragen. Evenementen kunnen elders, er zijn genoeg betere plekken in Almere of Flevoland.

A. Vinken, Filmwijk

Participatieproces

“Er moet vanuit de burger gedacht worden.” Dat is wat mij betreft vanzelfsprekend. In het verslag van Marcel Beijer in ADW 1-09 wordt Paul Diederen van het Rathenau Instituut geciteerd: “Bij elk nieuw raadsvoorstel moet de gemeente standaard aangeven hoe het participatieproces met de bewoners gaat verlopen. Ook moet er een onafhankelijke toezichthouder komen die dat proces bewaakt. Die elementen zijn niet terug te vinden in de participatienota die het college heeft gepresenteerd.” Volgens mij had menig betrokken lezer lijfelijk aanwezig willen en moeten zijn bij een onderwerp als het Participatieproces. Gemeente, waarom is deze mogelijkheid niet benut? Hoe mooi is het om, binnen de coronamaatregelen, een extra Politieke Markt in te lassen voor geïnteresseerde inwoners. Wat mij betreft kan het missen van deze kans een bedreiging vormen. Volgens Paul Diederen dient ieder raadsvoorstel vastgelegd te worden in een participatieparagraaf met een vast format. Hierbij is een onafhankelijke toezichthouder nodig. Het kost de inwoner weer zoveel extra geld en dit is niet nodig als de betrokken mensen zich verantwoordelijk weten en zorgvuldig werken. Het Participatieproces kan zo optimaal mogelijk functioneren als gemeente en inwoners elkaar respecteren, vroegtijdig de juiste informatie met elkaar delen en zorgen voor een vorm van communiceren die past binnen het participatieproces. Communiceren binnen het Participatieproces is ook wel een Minicongres waard.
Jo Bosma

Floriade

Robert Mienstra vergelijkt in zijn cursiefje de Floriade organisatie met het dictatoriale Noord Korea van Kim Jong-un. De tweehonderd Floriadevrijwilligers vergelijkt hij vilein met onmondige onderdanen van deze dictator. Ik ben bekend met de aard van cursiefjes, maar met de beste wil van de wereld kan ik er in dit geval geen toegevoegde waarde aan toekennen, zelfs niet in humorvolle zin. Nee, de intonatie is onnodig kwetsend dan wel gemeen en van een laag allooi. Ik acht de kans zeer klein dat Mienstra , als zelfverklaard gespecialiseerd columnist, mij als vrijwilliger van de Floriade wil spreken. Maar als het gebeurt, dan zal ik hem niet zeggen dat het niet mag, maar dat ik het gewoon niet  wil!       

Henk Martens

Nu, een performance over de kanteltijd
Toneelgroep Suburbia speelt Nu. Ik was bij de première op een wel heel serene locatie. De grootste schat van Almere ligt blijkbaar in het binnenste van La Defense. Wie de binnenhoven betreedt wordt overweldigd door de kleurenpracht dat ontstaat door de reflectie van het zonlicht via de gevels. De lichtende metalen glans is betoverend. Deze plek is het decor van het NU van toneelgroep Suburbia. Schrijver en regisseur Simon Heijmans laat een maatschappijkritisch stuk zien waar de bezoeker geconfronteerd wordt met de kanteltijd, het interbellum tussen pandemie en vrijheid. De selfiecultuur, de pandemie, de hoop op een kanteling, het wordt met veel drama, liefde en humor op een indrukwekkende wijze gespeeld. Is het cabaret, een performance, een balletvoorstelling? Het is het allemaal. De prachtige kostuums passen bij de ambiance. Chapeau voor alle spelers die je in de eerste minuut vastgrijpen, een indringende boodschap meegeven dat deze tijd de tijd van veranderen had kunnen zijn, en niet schromen je te confronteren met het NU, met jezelf (en de selfie-cultuur). Gaat het zien, en laaf je aan het kantelend duel met uitmuntende acteurs. Dank Simon Heijmans, Yara Alink en Ayrton Fraenk. Het stuk speelt nog een paar weken in Almere. Vijf sterren wat mij betreft.
Marcel Kolder