Overval

Soms valt je oog op een bericht dat je bijna niet kan geloven. Daarom maakten vorige week bijna alle kranten en nieuwsprogramma’s er ook melding van. Het gebeurde in de Braziliaanse stad Araçatuba.
Een grote groep overvallers, naar verluidt circa vijftig criminelen, presteerden het om een hele stad te overvallen.
Een hele stad!
Geen klein bergdorpje of zo, maar een grote metropool van ruim 200.000 inwoners.
Vergelijkbaar met Almere, dus.
Ze kwamen ’s morgens zwaarbewapend de stad binnenrijden en isoleerden de toegangswegen door auto’s en vrachtwagens in brand te steken. Met een drone werd de omgeving in de gaten gehouden. Ze hadden het voorzien op banken, politiebureaus en overheidsgebouwen, waaronder ook het stadhuis. In het centrum van de stad waren urenlang schoten en ontploffingen te horen.
Volgens de burgemeester van Araçatuba was het onmogelijk om de overvallers te overmeesteren omdat ze omstanders gebruikten als menselijk schild. Uiteindelijk zijn ze met tien auto’s de stad uit gevlucht, terwijl ze bankbiljetten naar daklozen wierpen. Dat verraadt enige maatschappelijke betrokkenheid bij deze criminelen, die kennelijk woedend waren. Ze keerden zich tegen het gezag.
Volgens onbevestigde berichten uit uiterst onbetrouwbare bron wilde de stad zich kandidaat stellen voor de volgende Floriade.