De werkgroep ‘Geen hoogbouw Kadegriend’. (Foto: Almere DEZE WEEK)
De werkgroep ‘Geen hoogbouw Kadegriend’. (Foto: Almere DEZE WEEK)

‘Participatie bij Kadegriend loopt achter de feiten aan’

Bewoners voelen zich niet gehoord

Door Robert Mienstra

HAVEN – De gemeente is van plan om een woon-zorgcomplex tegenover de Jumbo aan de Kadegriend te bouwen. De werkgroep ‘Geen hoogbouw Kadegriend’ van de bewonersvereniging Grienden en Meenten is niet blij hoe de participatie is verlopen. 

Het huidige gebouw op de plek waar een kinderopvang en de Party Factory zat, wordt gesloopt. Op die plek moet een gebouw met 110 wooneenheden verrijzen met twee woontorens van acht en vijf verdiepingen hoog. De werkgroep vindt een flat met acht verdiepingen op 22 meter afstand van de huidige bebouwing te hoog. 

Verkeerssituatie

“Die gaat alle zon en privacy wegnemen. Maar sterker nog, de verkeerssituatie wordt hier onhoudbaar”, zegt de werkgroep. “Het kruispunt hier is al levensgevaarlijk, er is geen oversteekplaats voor voetgangers. Als werkgroep hebben wij ook nog geen verkeersveiligheidsplan gezien, terwijl dat volgens ons ten grondslag moet liggen aan woningbouw op deze plek. En is het hier verkeerstechnisch wel veilig voor de ouderen die hier komen te wonen? Projectontwikkelaar Fraxus en de gemeente stellen dat deze kavel heel geschikt is voor dit complex, terwijl de bewoners dit veel klein vinden voor zoveel eenheden. Daardoor is dit alleen in de hoogte is realiseren. Fraxus en Woonzorg blijven hameren op de realisatie van 110 eenheden, omdat met minder de exploitatie niet rond te krijgen is. Daar kunnen wij niks doen, dan had deze locatie niet gekozen moeten worden. Er zijn elders nog genoeg locaties. Ook geen reden om dit dan zo dicht op in vergelijking met nadere wijken, bestaande bouw te plaatsen. Plus dat dit niet past in een laagbouw stadsdeel, Almeerders zijn hier komen wonen om de laagbouw. Bovendien zijn er voldoende alternatieve locaties. Bewoners voelen zich vaak overvallen door gemeentelijke bouwplannen en hebben het gevoel dat alles al politiek is bekonkeld.”

Woonzorg Flevoland

In de nieuwbouw komen volgens de werkgroep ouderen met dementie te wonen en ouderen met een zorgvraag, een plan van Woonzorg Flevoland en projectontwikkelaar Fraxus. “Er komt een steunpunt van Woonzorg Flevoland in het gebouw. Betekent dat dat de wooneenheden voor heel Flevoland beschikbaar komen? Waarom bouwt de gemeente niet voor de Havenaren?”, vraagt de werkgroep zich af. 

Dwingend

“We hebben de bouwplannen tot nu toe als dwingend ervaren. Bij de eerste bijeenkomst werd meteen al gesteld dat een andere plek absoluut niet mogelijk was. Het was eerst de plannen ontwikkelen en dan pas participatie.”, stelt de werkgroep , “wij vinden dat er eerst participatie moet zijn en dat er daarna plannen vastgesteld moeten worden. Let wel, wij zijn niet tegen de bouw van zorgwoningen, maar tegen de hoogte en omvang."