Wim Trieller.(Foto: Almere DEZE WEEK)
Wim Trieller.(Foto: Almere DEZE WEEK) Almere DEZE WEEK

De Markerwaard, waarom nu wel

Het was lang stil rond de discussie over de aanleg van de Markerwaard. Vele plannen zijn er gemaakt. Tot een uitvoering is het niet gekomen. Gelukkig is er met de aanleg van de Makker Wadden wel het nodige gebeurd. Maar verder? Tot er de afgelopen tijd onder invloed van talrijke ruimtelijke vraagstukken nieuwe aandacht voor een zinvolle afronding van het Zuiderzeeproject ontstaat. Een jonge generatie stelt zich de vraag waarom men in het verleden zo'n kans voor een toekomstgerichte ontwikkeling van het IJsselmeergebied heeft laten liggen. Inderdaad een gemiste kans. Maar het is nog niet te laat.
Zeker nu de druk vanwege de 1 miljoen te bouwen woningen, vanwege de roep om versterking van natuur en recreatiegebieden en vanwege de dreigende aantasting van groengebieden zoals het Groene Hart, Waterland en andere landelijke gebieden groot is. We willen toch niet dat waardevolle gebieden voor mens, dier en plant sluipenderwijs worden opgeofferd. Natuurlijk lost een geheel of gedeeltelijke aanleg van de Markerwaard niet al deze vraagstukken op.
Een klein sommetje laat echter wel de kansen zien: Het Makkermeer beslaat een oppervlakte van ca. 70.000 ha. De Makker Wadden ca. 10.000 ha. Rest ca. 60.000 ha. Kies je voor een inpoldering van ca. 20.000 ha dan blijft er nog een watergebied van 40.000 ha.
Deze variant kan, met als uitgangspunt vier woningen per ha, ca. 80.000 woningen opleveren. Dan spreek je over 250.000 inwoners. Voorts levert deze variant alle ruimte voor de optimalisatie van natuur en recreatie. Bovendien los je een aantal infrastructurele vraagstukken op. De gedachte railverbinding in het IJmeer tussen Almere en IJburg kan vervangen worden door twee andere verbindingen. De eerste is een weg en railverbinding tussen Almere en Amsterdam Zuidoost. De andere is een verbinding tussen Almere en Noord-Holland.
Grootse kansen om het taboe voor een afronding van het Zuiderzeeproject te doorbreken en met de nodige bestuurlijke voortvarendheid aan de slag te gaan om een ruimtelijk antwoord te bieden voor vragen van komende generaties. De tijd is er rijp voor.

Wim Trieller
Wim Trieller is onder meer oud-wethouder van Almere