Vanaf vandaag licht wisselvallig en koeler

ALMERE - De voorbije dagen profiteerden we van een degelijk hogedrukgebied boven het oosten van Europa dat ons voortdurend in de warme lucht hield. Met topmaxima van 27-28 graden dezer dagen is het minder warm dan een jaar terug. 

Toen zaten we in een zeer serieuze hittegolf die ook langdurig was en extreem hoge temperaturen toeliet rond half september. Bij Tilburg mat het station van het KNMI ruim 35 graden op de vijftiende. Almere kwam tot 32 graden. 

De kans op zomerse dagen is gering de komende dagen. Op donderdag passeert een koufront met enkele buien en ook de dagen daarna (het weekend incluis) blijft het licht wisselvallig met nog steeds aardige temperaturen. Op vrijwel alle dagen kunnen we nog steeds temperaturen van meer dan 20 graden zien op de displays. De nachten blijven aan milde kant vanwege de regelmatige aanwezigheid van bewolking tijdens de kleine uurtjes. De lucht die wordt meegenomen vanaf nu is vochtiger dan die van de voorbije dagen. De relatieve luchtvochtigheid komt op de meeste middagen uit op 55-60 procent. Tijdens de avonden en nachten loopt die dan snel op naar 85-90 procent en met wat mist in de nanacht en vroege ochtend kan de verzadiging van 100 procent makkelijk bereikt worden. Verdere vooruitzichten duiden op het min of meer voortduren van dit weerbeeld. Een overgang naar een herfstachtig scenario lijkt niet aan de orde. Een zeer warme fase met royale tropenwaarden is ook niet in zicht. Min of meer weersbepalend voor ons beeld worden (ex) tropische cyclonen die de oceaan optrekken de komende tijd. Deze raddraaiers kunnen uiteindelijk voor prachtig weer zorgen, of juist volop herfst.


Woensdag min. 15, max. 26, wind o. 3, neerslag 10% en zon 90%
Donderdag min. 16, max. 23, wind zw. 3, neerslag 85% en zon 65%
Vrijdag min. 15, max. 22, wind zw. 4, neerslag 60% en zon 60%
Zaterdag min. 14, max. 21, wind zw. 4, neerslag 55% en zon 60%
Zondag min. 13, max. 20, wind nw. 3, neerslag 40% en zon 50%