Jessica Kips. (Foto: aangeleverd)
Jessica Kips. (Foto: aangeleverd)

Walrus

Deze zomer dobberde een walrus ver weg van zijn eigenlijke woongebied. Ergens voor de kust van Ierland kroop hij aan boord van een boot. De ijsschots waarop hij had liggen zonnen, was afgebroken en weggedreven.
Wat heeft dit nu met Almere te maken, vraagt u zich af. Wel, Almere nam zich in 2015 voor om in 2022 klimaatneutraal te zijn. Dit om de opwarming van de Aarde een halt toe te roepen. Doen we dat niet, dan dobberen ook wij straks ergens rond. Er is sinds 2015 wel wat gedaan hoor: zonnepanelen op het stadhuis, huizen energiebesparend gemaakt, etc. Maar 2022 gaan we niet halen. Nu ligt er dan het plan om een zonnepark aan te leggen. Het past alleen niet in het bestemmingsplan, dus mag de raad er iets over zeggen. Het ene raadslid ziet liever panelen op het dak, de ander denkt dat Almere niet de klimaatcrisis kan oplossen en de derde vindt dat de opgewekte energie naar bewoners moet gaan en niet alleen naar laadpalen. Ze hebben allemaal gelijk, behalve dan de laatste want er rijden genoeg elektrische auto’s in Almere. En dat zijn echt niet allemaal Tesla’s.
Is deze plek een probleem? Volgens mij niet. Het is nu een akker die niet in gebruik is. Bedoeld voor recreatie of iets met dieren. Onder de zonnepanelen komt een ‘kruidenrijk’ veld. Dat ziet er aardig uit en je kunt er om- of doorheen wandelen. Het ligt niemand in de weg en het is goed voor plant, dier en mens.
Eigenlijk had het raadslid, dat zei dat er echt wat moest gebeuren omdat de crisis groot was en dan maar minder muggenziften over de plek het meest gelijk. Alleen gaan we het inderdaad niet oplossen, maar als iedereen dat zegt, wordt Flevoland gewoon weer Zuiderzee.
Walrussen zijn leuke dieren, maar ik hoef ze niet in de tuin.

Jessica Kips
Jessica Kips is leerkracht en voormalig raadslid van GroenLinks