Maria Machelina de Rooij (Maria van Daalen) bij de esdoorn. (Foto: Fred Rotgans)
Maria Machelina de Rooij (Maria van Daalen) bij de esdoorn. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

Dichteres Maria van Daalen wil esdoorn-met-verhaal behouden

Algemeen

Dichteres wil esdoorn behouden: ‘Boom is lid van de familie’

Door Marcel Beijer

REGENBOOGBUURT – Dichteres Maria van Daalen wil de Canadese wilde esdoorn in haar achtertuin cadeau doen aan de gemeenschap. Maar de Floriade wil hem niet hebben en de gemeente vreest dat de boom te groot is geworden op te verplaatsen. Ze organiseert een kijkdag voor geïnteresseerden.

De dichteres, die eigenlijk Maria Machelina de Rooij heet, nam de twijg in 2005 -  in de binnenzak van haar jasje - als zaailing mee uit Canada, na een optreden aldaar. Ze had de twijg cadeau gekregen van een Nederlands-Canadees echtpaar dat na WOII naar Canada was geëmigreerd. 

Liefdevol

De Almeerse woont in een sociale huurwoning en heeft de boom altijd liefdevol verzorgd, maar als ze onverhoopt moet vertrekken uit haar huis wordt de boom gekapt, zo heeft woningbouwvereniging De Alliantie laten weten. “Als ik dood ga moet de boom dus ook dood’, aldus De Rooij. “Dat vind ik traumatisch. Zelfs als ik dan dood ben.”
Nu ze nog bij leven en welzijn is, wil ze de toekomst van de wilde esdoorn waarborgen. Ze bood de boom aan bij de Floriade, maar die haalden hun neus ervoor op. “De boomexpert vond hem niet mooi genoeg. Hij gaf luid en duidelijk advies hoe ik de boom dood kan krijgen. Maar dat wil ik helemaal niet. Ik beschouw die boom als een lid van de familie.”

Expert

Een expert van de gemeente vond dat de wilde esdoorn te groot is geworden om te verplaatsen. De dichteres wil zich daar niet te snel bij neerleggen. “Misschien hebben andere experts ideeën? Als het de gemeente niet lukt, dan misschien een van de begraafplaatsen die we in de stad hebben, of het Flevo-landschap, Staatsbosbeheer, Koninklijke Domeinen? Iets moet toch lukken?”

Kijkdag

De Rooij organiseert daarom woensdag 29 september van 14.00 tot 16.00 uur een kijkdag voor geïnteresseerden of experts die haar kunnen adviseren over de verplaatsing. Wie de dichteres wil helpen of een kijkje wil nemen kan een mail sturen naar info@mariavandaalen.com.