Scholen Cleanup

In de Almere Deze Week stond dat scholen kunnen deelnemen aan de World Cleanup Week en dat de gemeente 500 euro uitreikt aan de school die het meeste zwerfafval inzamelt. Ik verbaas me over deze actie. Als school zou ik bij wijze van spreken de kinderen vragen om zoveel mogelijk vuil op de straat te deponeren en de ouders vragen hetzelfde te doen. Waarschijnlijk wordt de hoeveelheid vuil bepaald aan de hand van het gewicht. Daarom zou ik de kinderen vragen om kranten die ze op straat vinden nat te maken. Zo maak je veel kans op die 500 euro. Kan het niet anders? Geef scholen een deel van de stad rondom de school die ze schoon moeten houden. Beloon ze met een bepaald bedrag per week of per maand als ze zich aan de afspraak houden en laat een ambtenaar dat controleren. Leerlingen en ouders worden op die manier betrokken bij het echt schoonhouden van Almere. De leerlingen kunnen zelf het vuil opruimen, of samen met de ouders de buurtgenoten oproepen mee te doen .De buitengebieden zijn dan voor de schoonmakers in dienst van de gemeente.

Jan van Stralen

Woningen

Gemeente, bouw in Almere een woonzorggroep net als de Toonladder waar ruim tweehonderd ouderen wonen met of zonder zorg. Dat levert drie- of vierkamerhuizen op van ouderen die daar alleen wonen en wachten al jaren op een plaats. Kijk naar de wachtlijsten. Het lost ook de eenzaamheid op. Niemand hoeft hier eenzaam te zijn. En het is op termijn veel goedkoper dan verpleeghulp van huis naar huis door heel de stad. Dat kost heel veel tijd die anders en beter gebruikt kan worden. Zorg dan ook voor een goed salaris, dan komen de hulpen en verpleegkundigen vamzelf. Dit is de mening van een 92-jarige man uit de Toonladder in Almere.
L.J. Bekker

Bingewatchen

In de Almere Deze Week (15/9) stond een artikel over Bingewatchen, over hoe meer dan drie afleveringen achter elkaar kijken - want dan al ben je comakijker - de productiviteit op het werk en het slaapritme verslechtert. Het kan dan leuk zijn, beste mensen die meer dan 10 uur per week netflixen, maar let op de gezondheid! Ik weet nog hoe, lang voor de nieuwerwetsigheid van streamingservices, men 's avonds kabeltelevisie keek: na de avondprak Studio Sport, dan het nieuws, een aflevering van een Friends, Seinfeld of GTST, dan een oude film die we al heel lang niet meer gezien hebben, en dan nog heel even zappen voor men zich het bed in tilde. U ziet het: het zijn Netflix, Disney+, Amazon Prime en hun kwaadwillende zusters die onze rustige avonden beroven van de drie B's: Bach, boeken en bezinning.

Sybren Maat

Salders

Ik lees uw krant met veel plezier, dus ook het stukje over deeltaxi Salders. Natuurlijk weet ik niet precies wat er speelt maar ik kan alleen uit eigen ervaring spreken.  Ja er gaat weleens wat mis maar waar niet? Is een groot bedrijf. Maar ik ben hardstikke blij met Salders.  Zoveel liefdevolle chauffeurs/chauffeuses. Veel mensen vergeten dat dit een deeltaxi is en je niet precies op de opgegeven tijd opgehaald kunt worden. Kwartier voor of na de tijd.  Je kunt zelfs van te voren gebeld worden wanneer ze er bijna zijn.  Dus een ander bedrijf zal precies hetzelfde werken.  Iets anders vond ik dat er in Coronatijd geen deeltaxi's mochten rijden. Maar dat was beslissing van de gemeente Almere. Verder zou ik willen pleiten voor een speciale Coronataxi in moeilijke lockdowntijden daar voor testen GGD veels te ver uit de bebouwde wereld ligt nu. Niemand wil je rijden als je Coronaverdenking hebt. Je kunt niet met OV en fietsen is te ver voor ouderen. Amsterdam heeft hiervoor speciale Coronataxi. Nogmaals ik ben dankbaar dat ik voor zo weinig geld met deeltaxi mag. Blijf allen gezond.
Mevr. Doornweerd

Scheiden

“Ik gun het mensen om elkaar weer terug te vinden”, zei wethouder Roelie Bosch in het indringende artikel in deze krant op 8/9. Deze woorden van Wethouder Roelie Bosch (Jeugd) vind ik verder gaan dan ‘kijk maar wat je kunt doen om de relatie te beëindigen’. De pijn en het verdriet van het beëindigen van een relatie is altijd groot. Zeker ook het kinderleed kan verstrekkende gevolgen hebben voor hun verdere leven. Naast ondersteuning van familieleden en kennissen kan het noodzakelijk zijn om relatiedeskundigen in te schakelen. Het gaat tijdens het proces van scheiding en daarna om gezinsleden zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Een citaat van Miranda, opvoedadviseur JGZ Almere is: “Ouders die niet op één lijn zitten, laat ik inzien dat het altijd om het welzijn van het kind gaat.” Als het de wethouder lukt om haar wens om te zetten in ‘wilsbesluit’, dan is er nog veel werk te verzetten op het gebied van preventie, maar dan zullen de resultaten weleens verbluffend kunnen zijn. De wethouder kan invloed uitoefenen om dit thema op de politieke agenda te krijgen en vele partijen zullen dit onderwerp ongetwijfeld ondersteunen en overnemen.

Jo Bosma

Afvalsysteem 

In de raad zijn de meningen nog verdeeld over het afvalsysteem, ze gaan er eerst nog grondig over praten. Het is en blijft toch elke keer weer onthutsend om te lezen dat B&W en de raadsleden zich niet bewust zijn van het basisprincipe dat hun eerste prioriteit is het dienen van de belangen van de bewoners. In plaats van het omarmen van een dergelijk initiatief, gaat de raad er eerst over praten zodat daarna de verantwoordelijke wethouder waarschijnlijk alsnog zijn eigen plan (zonder draagvlak) kan doordrukken. Volgens mij moeten wij als bewoners ons oprecht gaan afvragen of de huidige college partijen überhaupt nog wel oog hebben voor onze belangen? (Gelukkig kunnen we dit in 2022 duidelijk laten blijken!)

Hans Nijboer

Floriade

Het groeit goed, op de Floriade. Het steen, tenminste. De miljoenen aan kosten ook, maar daar hebben we het even niet over. De iconische Floriade-toren groeit en zal eind dit jaar opgeleverd worden. Om vervolgens leeg te blijven staan. Flink wat bos platleggen voor een Floriade. Daar dan, als één van de vele gebouwen, in aanloop naar een stadswijk, een woontoren neerzetten en vervolgens niet gevuld krijgen. Hoe duurzaam is dat in hemelsnaam?  De zoveelste bevestiging van het debacle 'Floriade'. 

Peter van den Bemt