Frisbeetrainer Bas met één van de leentassen. (Foto: aangeleverd)
Frisbeetrainer Bas met één van de leentassen. (Foto: aangeleverd)

Almere Spinners helpt scholen met frisbees

ALMERE - “Frisbee? Is dat een sport?” komt als vraag binnenkort hopelijk niet meer voor op de Almeerse middelbare scholen. Met behulp van speciale uitleentassen kan elke middelbare school  op een verantwoorde manier kennis maken met de sport.

Ultimate Frisbeevereniging Almere Spinners kon met behulp van geld uit het Sportakkoord vijf speciale tassen aanschaffen, gevuld met frisbee's, uitlegkaarten voor gymdocenten, dopjes en hesjes, zodat een hele klas er direct mee aan de gang kan. De school mag de tas in principe een half jaar lenen. Daarna gaat de tas weer naar een volgende school.

Coronatijd

In Coronatijd leerde Almere Spinners om outside-the-box te denken. Normaal organiseerde de club kennismakingstoernooien, maar dat kon de afgelopen anderhalf jaar niet. Dus werden de frisbee’s naar de scholen gebracht. “Andere clubs in Nederland hadden dit probleem ook", zegt clubvoorzitter Ariënne Roeten. "Samen met de jeugdcommissie van de Frisbeebond kwamen we tot dit plan. Het voordeel van Ultimate frisbee is dat het zonder scheidsrechter gespeeld wordt en relatief simpele spelregels heeft. Je kunt het dus zó aanleren.”

Almere Spinners

Baken Park lyceum vatte de koe bij de horens en vulde niet alleen gymlessen met Ultimate Frisbee, maar liet leerlingen deelnemen aan frisbee-clinics, gegeven door Almere Spinnerstrainers. Ook Echnaton kreeg een clinic. Roeten: "We hopen dit schooljaar nog meer tassen aan te kunnen schaffen en aan de slag te kunnen met leentassen voor de basisscholen. Maar uiteindelijk hopen we komend jaar ook weer toernooien voor basis- en middelbare scholen, en ook voor volwassenen te kunnen organiseren."

NK Beachfrisbee
De jeugd van Almere Spinners is zondag op het strand van Blaricum overigens Nederlands kampioen Beachfrisbee geworden. Het Spinnersteam tot 17 jaar won alle wedstrijden in de poulefase en werd na een bloedstollende finale tegen AUC Amsterdam Nederlands kampioen. De Almeerse jeugd onder de 14 jaar won in een combinatieteam met DDT uit Twente ook alle wedstrijden en mocht zich daarmee ook kampioen noemen.