Groen en lokaal investeren met Pampus Wind. (Foto: Adobe Stock)
Groen en lokaal investeren met Pampus Wind. (Foto: Adobe Stock) Massimo Cavallo - stock.adobe.com

Pampus Wind: Groen en lokaal investeren

ALMERE -  De lokale energiecoöperatie Almeerse Wind biedt Almeerders de mogelijkheid om zelf een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van hun eigen stroomverbruik. Dat kan door tientjeslid te worden, of door te investeren in de energie die wordt opgewekt via de windmolens op windpark Pampus. Van 21 september tot en met 5 oktober geeft Pampus Wind obligaties à 250 euro uit, met een windafhankelijke rente van 4 tot 6 procent.

Pampus Wind Holding BV, een 100 procent dochter van Almeerse Wind, heeft 10 miljoen euro nodig om de windmolens in bedrijf te laten gaan. “8,7 miljoen halen we via de bank binnen, de eerste 1,3 miljoen willen we via investeerders binnenhalen”, zegt voorzitter John van Diepen van de coöperatie Almeerse Wind. “Met als motto dat we liever rente aan onze leden geven, dan aan de bank.” De coöperatie wil hiermee een bijdrage leveren om de klimaatdoelen van de stad tot het jaar 2030 te halen. “Dat is een vrijwel onmogelijke opgave, maar alle beetjes helpen. En dit levert investeerders winst op. Als je je geld wegzet bij de bank ontvang je 0 procent rente. Wij betalen de lening plus rente, bij gemiddelde windsnelheid 6 procent, in tien jaarlijkse termijnen terug.”

Eigen stroom

Belangrijker dan de financiële winst is echter de winst voor het milieu. Van Diepen: "Heel veel mensen willen best wel een bijdrage leveren aan het milieu, maar weten niet hoe. Door te investeren in Pampus Wind lever je een bijdrage aan de verduurzaming en levert het je ook nog rendement op. De obligaties zijn ook nog eens overdraagbaar op kinderen of kleinkinderen. Maar wie geen 250 euro kan betalen kan ook al een bijdrage leveren door voor een tientje per jaar lid worden van Almeerse Wind. Dan ben je mede-eigenaar van onze windmolens. Wie besluit ook energie bij ons af te nemen, krijgt dat tientje weer terug. Ondertussen lever je direct een bijdrage doordat je je hele huishouden hebt verduurzaamd.”

Meer informatie over Pampus Wind en de obligatie-uitgifte: www.pampuswind.nl