Marlies Haukes en Freek van Gurp in de nieuwe omgeving. (Foto: Maarten Feenstra)
Marlies Haukes en Freek van Gurp in de nieuwe omgeving. (Foto: Maarten Feenstra)

Nieuw bij Echnaton: Doen en Ondernemen

STEDENWIJK – Scholengemeenschap Echnaton is dit schooljaar gestart met een nieuw praktijkgericht vak: Doen en Ondernemen. Daarbij wordt gewerkt aan betekenisvolle opdrachten door leerlingen in een nieuwe leeromgeving.

Die omgeving is letterlijk nieuw. Waar voorheen de praktijklokalen gevestigd waren in de school aan de Zwolleweg, is nu een nieuw leercentrum geopend dat in niets meer op het aloude klaslokaal lijkt, en waar leerlingen met elkaar praktijkopdrachten gaan uitwerken. “Onderwerpen mogen ze feitelijk zelf aandragen, maar in de eerste fase hebben wij ideeën voorgesteld waar ze uit mogen kiezen”, zegt afdelingsleider en initiator Marlies Haukes. “Dat kan variëren van het maken van speelgoed dat de fijne motoriek voor een kind van 4 jaar helpt ontwikkelen, een laadpaal pimpen, het programmeren van studiolampen, koken met insecten of een plantenwand ontwerpen.”

Betekenisvol leren

De leerlingen werken in groepen van drie tot vijf personen de opdrachten uit, doen verslag en evalueren hun werk onderling. Rector Freek van Gurp: “Zo wordt er actief en betekenisvol geleerd. Het mooie is dat hun nieuwsgierigheid wordt geprikkeld met deze manier van werken. Dat vinden we als school belangrijk. Natuurlijk heeft de ene leerling meer ondersteuning nodig dan de ander, dus we leveren maatwerk aan alle leerlingen.”

Filosofie

Van Gurp wil deze ondernemende, praktische manier van leren uiteindelijk implementeren in de totale onderwijsfilosofie van Echnaton. “Dit is echt een eerste stap waar we trots op zijn. We starten met de onderbouw BBL/KBL, maar we willen dat de komende jaren uitbreiden naar de hele school. Eigenlijk werken heel veel scholen nog steeds volgens de principes van de aloude Mammoetwet waarbij de docent informatie aan leerlingen zendt. Bij dit nieuwe, mooie vak Doen en Ondernemen heeft de vakdocent meer de rol van een coach. Leerling en docent doen het samen.”