Groep 8 van de Kraanvogel. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Groep 8 van de Kraanvogel. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Journalist Almere DEZE WEEK in de klas op Kraanvogel

Algemeen

ALMERE - Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar het van droomt. Rond dit thema nodigde Christelijke basisschool De Kraanvogel een aantal beroepsgroepen uit in groep 8. Robert Mienstra ging als journalist van Almere DEZE WEEK een uurtje voor de klas.

‘Welke eigenschappen moet je hebben als journalist?’, vroeg een van de leerlingen. Mienstra noemde er vier: “nieuwsgierigheid, je moet alles willen weten, je moet van taal houden, en het leuk vinden om met mensen om te gaan. Verder moet je goed om je heen kunnen kijken om te zien wat er voor nieuws is in de stad. Zelfs als ik boodschappen doe ben ik eigenlijk aan het werk. En als iemand om half twaalf ’s avonds belt, dan neem ik de telefoon op. Dat hoort er allemaal bij. Net als jullie juffen, werk ik ook vaak ’s avonds en in het weekend. Maar als je dat leuk vindt, is het niet erg.”
Ook concentratie is van belang, vertelde Mienstra op een vraag hoe het is om in grote drukte te werken. “Dat is precies hetzelfde als hier in de klas. Als je je goed concentreert op je onderwerp, dan komt het goed.”

Diploma’s?

Een van de leerlingen droomde al van een carrière in de journalistiek. ‘Welke diploma heb ik nodig?’ Mienstra vertelde dat je met Havo naar de School voor Journalistiek kan, maar dat er ook veel journalisten zijn die een andere route hebben gekozen. “Als je schrijven leuk vindt, en je gaat nieuwsstukjes schrijven, dan moet je dat aan kranten laten weten. Zo zijn veel journalisten ook het vak in gerold.”

Beroemd

Toen de leerlingen met een krant in de handen op de foto gingen voor deze pagina was de vraag: “worden we nu beroemd?” “Nou, beroemd, dat weet ik niet”, zei Mienstra, “maar alle lezers weten nu wel dat jullie belangrijke onderwerpen behandelen in de krant. En misschien wordt je wel herkend.”

Lied

Na de les zongen de leerlingen het lied dat Kinderen voor Kinderen bij het thema van de Kinderboekenweek gemaakt hebben: ‘Jij kan worden, worden wat je wil, waarmee maak jij het verschil? Zoveel dingen die je ater kunt doen, vanaf nu tot aan je pensioen. Wat vind je leuk en wat is jouw talent, je bent echt iets geworden, als je bent wie je bent’, staat er in het refrein.
De Kinderboekenweek ‘Worden wat je wil’ is van 6 oktober tot en met 17 oktober.

Meer informatie: www.cpnb.nl
www.dekraanvogel.nl