Jan de Ruiter is zenmaster. (Foto: aangeleverd)
Jan de Ruiter is zenmaster. (Foto: aangeleverd)

Jan de Ruiter benoemd tot zenmeester

Algemeen

POORT – Jan de Ruiter uit Almere Poort is afgelopen zondag tijdens een ceremonie in de Stevenskerk in Nijmegen benoemd tot zenmeester. Daar zijn er nog maar tien van in Nederland.

De Ruiter is enthousiast over zijn benoeming. “Het woord ‘zen’ is Japans en staat voor: concentratie. Meditatie is een oude methode om rust te vinden en inzicht te ontwikkelen. Zenmeditatie helpt om de vele indrukken die we dagelijks opdoen te verwerken, waardoor emoties minder heftig worden en ons persoonlijk inzicht toeneemt. Dat geeft rust, zowel geestelijk als lichamelijk.”

Techniek

Hoewel zenmeditatie niet moeilijk is, duurt het wel even om de techniek onder de knie te krijgen, vertelt De Ruiter. “Bij het mediteren zit je soms best lang op een kussen, en er zijn verschillende afspraken die je wel even moet kennen. Daar helpt een zenleraar bij.” 

Zijn appartement in Poort heeft De Ruiter ingericht als ‘zendo’ oftewel oefenruimte waar hij ook cursussen geeft. Om bij de eerste tien zenmeesters van ons land te horen, noemt hij ‘bijzonder’. “Je bent dan toch een soort zenleraar-plus. Inhoudelijk zal er niet veel veranderen aan de cursussen die ik al vele jaren geef, maar het is een enorm fijne blijk van vertrouwen.” De Ruiter is ook opgenomen in het boek ‘Hedendaagse Zenmeesters - Spirituele portretten van tien zenmeesters anno nu.’

Niet zweverig

Wie denkt dat zenmeditatie zweverig is, heeft het mis volgens De Ruiter. “De landelijke organisatie Zen.nl werkt samen met wetenschapers en TNO, ook uit internationaal onderzoek blijken de vele positieve effecten van regelmatig mediteren. Mediteren is geen therapie. Maar het helpt aantoonbaar voor een betere nachtrust en minder piekeren, het verlaagt zelfs de kans op een burn-out. Hersencellen herstellen zich sneller, en meditatie heeft een positieve invloed op zaken als bloeddruk en stoelgang.”