De Beatrixlinde in het Beatrixpark. (Foto: Ben te Raa)
De Beatrixlinde in het Beatrixpark. (Foto: Ben te Raa)

‘Beatrixlinde goede kandidaat voor monumentale status’

Algemeen

ALMERE - Hoe staat het met de aanwijzing van monumentale bomen in Almere? Deze vraag stellen Erfgoedvereniging Heemschut, de Bomenstichting, Genootschap het Levende Huis en IVN Almere in een brief aan het college van burgemeester en wethouders van Almere.

In maart 2017 heeft de gemeenteraad het Bomenkader vastgesteld. Daarin neemt het college de taak op zich ‘een verzameling van bijzondere bomen als monument aan te wijzen’. De vier bovengenoemde organisaties hechten aan daadwerkelijke uitvoering van de maatregel. “Tenslotte dragen monumentale bomen bij aan de geschiedenis en de belevenis van de stad”, stellen zij.  De organisaties willen graag weten op welke wijze het college gevolg heeft gegeven aan dit in het Bomenkader vastgelegde initiatief. Zij vragen zich af welke bomen zijn door het college aangewezen en op welke wijze heeft het college de beschermde status van de monumentale bomen juridisch heeft geregeld.

Beatrixlinde

De Beatrixlinde zou volgens de organisaties overigens een goede kandidaat zijn voor een monumentale status. “De linde is vlak na de aanplant door koningin Beatrix in 1981 tijdens Luilaknacht doorgezaagd. De stam is op de stortplaats gered door de Almeerder Rinus Hofs. Hij heeft daarna een jarenlange hersteloperatie begeleid. De linde is in 1993 teruggekeerd naar Almere en staat tegenwoordig in het Koningin Beatrixpark.” De bijgaande foto van Ben te Raa foto laat de linde in het jaar 2013 zien.