Martine van Bemmel (D66) voelde zich overvallen door het gedoe bij de motie over de wijkbudgetten. (Foto: aangeleverd)
Martine van Bemmel (D66) voelde zich overvallen door het gedoe bij de motie over de wijkbudgetten. (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Politiek spel rond motie wijkbudgetten

Algemeen

ALMERE – Alle raadsfracties namen op de Politieke Markt van afgelopen donderdag een motie aan dat in 2022 incidenteel 400.000 euro beschikbaar gesteld wordt voor de samengevoegde Samen Sterk- en Wijkbudgetten. Als het college deze motie uitvoert, zijn de bezuinigingen op de wijkbudgetten van de baan.

Door Robert Mienstra

Bij het indienen van de motie ontstond commotie. Willem Boutkan, de voorzitter van het presidium, zei dat er volgende week een burgerinitiatief over de wijkbudgetten op de politieke agenda komt. Dat was aanleiding voor raadslid Aya Selman (PvdA) om te stellen dat de motie volgende week behandeld moest worden. De Partij voor de Dieren en de SP sloten zich daarbij aan.

Vreemd

Dat de motie nu werd ingediend was vreemd. Een deel van de partijen wist dat er volgende week een burgerinitiatief zou komen, een ander deel niet. Daarbij leek er toch een luchtje te hangen aan deze snelle actie. Twee instrumenten over een onderwerp – een motie en een burgerinitiatief – kan in de raad niet. Nu de motie is aangenomen, is het nog maar de vraag of het burgerinitiatief volgende week doorgaat. De raad lijkt de inwoners de wind uit ze zeilen te hebben genomen. Of de kritiek van de inwoners op de destijds voorgenomen bezuinigingen nu nog gehoord gaat worden in de raadszaal lijkt onzeker.

Overvallen

Het initiatief voor de motie kwam van D66 en de PVV.  De indiener van de motie, Martine van Bemmel (D66) voelde zich overvallen. “Alle partijen hebben deze motie ondertekend.” Na een korte schorsing besloot een meerderheid van de raad om de motie toch in stemming te brengen. Dit tot frustratie van Ruud de Jonge, fractievoorzitter van de PvdA. “Wij hebben al eerder een vrijwel identieke motie ingediend, die haalde het toen niet.”