Nico van Duijn. (Foto: aangeleverd)
Nico van Duijn. (Foto: aangeleverd)

Miljoen nodig? Hier ligt het

De wijkbudgetten zijn geschrapt door de gemeenteraad. Dat kan anders. Er zijn namelijk voorzieningen waar een vrijwilliger geen fluit aan heeft. Daar moet je op bezuinigen. Informeren op het infopunt, ondersteunen, inspireren, adviseren. Wat moet ik er mee als vrijwilliger? Al die ondersteuners doen het werk niet. Dat doe ik als vrijwilliger zelf. Vrijwilligers schoffelen hun buurttuin. Zij regelen boompjesplantdag, en niet die ondersteuners die cursus geven in logistieke processen. Die buurtbewoners planten bomen, niet de bomenadviseur. Vrijwilligers doen de notulen, niet de cursusleider Notuleren.

Al dat ge-ondersteun, ik heb er niks aan. Er is altijd wel een vrijwilliger te vinden die kan voorzitten, kar trekken, timmeren, snoeien of notulen malen. Er is altijd wel een penningmeester te vinden. En als dat niet zo is, dan zakt dat werkgroepje, vereniging of stichting in elkaar. Jammer, maar het Expertisecentrum Vrijwilligers verandert daar niets aan, aan die ruzie, die mislukking, het vertrek van die sleutelfiguur. 

Honderden vrijwilligers clubs zijn er in de stad, van enorme sportverenigingen tot en met een buurtgroepje Plantsoen van vijf mensen. De helft van de volwassen bevolking is vrijwilliger of mantelzorger. Het enige dat ze nodig hebben is wat hulp van hun gemeentelijke wijkbeheerder, wat steun bij Vergunningen, en soms een paar honderd euro uit dat wijkbudgetpotje, voor bloembak, spade of website. En juist dat wijkbudget wordt geschrapt door de gemeenteraad. Honderden budgetjes per jaar, van een paar honderd euro. Honderden vrijwilligergroepjes benadeeld. Bezuinigen? Haal maar 5 ton weg bij de adviseurs en de ondersteuners. Bij de Vrijwilligerscentrale dus, met zijn 40 medewerkers en 1,5 miljoen gemeentesubsidie. Daar kan makkelijk 5 ton vanaf. 

Willen jullie nog eens 5 ton te bezuinigen? Hef dan die hele Vrijwilligerscentrale op. Een paar nuttige taken met een paar ton budget leg je bij onze Welzijnsorganisatie neer bij de Schoor.  Die zijn er voor. Samen een miljoen bezuinigd.  

Nico van Duijn

Nico van Duijn is oud-raadslid voor Leefbaar Almere