Silvia Servais van Collage met de routekaart Studio VMBO. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Silvia Servais van Collage met de routekaart Studio VMBO. (Foto: Almere DEZE WEEK)

‘Onderwijs moet in contact komen met culturele omgeving’

Studio VMBO aan het werk bij Vis à Vis

Door Robert Mienstra

ALMERE – Docenten, cultuurmakers en leerlingen kwamen afgelopen woensdag en donderdag op het terrein van Theatergezelschap Vis à Vis bijeen om met elkaar plannen te ontwikkelen voor leerlijnen kunst en cultuur voor het vmbo en het praktijkonderwijs. Dit alles onder de naam Studio VMBO.

“Vmbo- en praktijkscholen die willen investeren in vernieuwend cultuuronderwijs zijn uitgenodigd mee te onderzoeken en te experimenteren in Studio VMBO”, vertelt Silvia Servais van Collage Almere. “Fleck, Collage en BonteHond werken in dit project samen met docenten, leerlingen en het culturele veld om cultuuronderwijs een impuls te geven en duurzaam te maken.”

Routekaart

Binnen Studio VMBO wordt gewerkt via de methode design thinking. De deelnemers ontvingen een speciale routekaart met de acht stappen van deze methode om onderwijsactiviteiten te ontwerpen. “We ontwikkelen nieuwe vormen van educatie waardoor de leerlingen op een betekenisvolle manier in contact komen met hun culturele omgeving”, vertelt Servais. “In het vmbo en het praktijkonderwijs is dat zeker nodig.”
De afgelopen jaren is het aanbod van kunst- en cultuuronderwijs in het voortgezet onderwijs sterk ingekrompen. Met Studio VMBO moet dit tij gekeerd worden. “We willen het creatieve denken van leerlingen de ruimte geven en verder brengen.”

Contact

De bijeenkomsten bij Vis à Vis waren de eerste fysieke bijeenkomsten na anderhalf jaar met coronamaatregelen, waarin docenten en cultuurmakers elkaar online ontmoetten. De leerlingen bezochten het voedselmuseum 'n Wilde keuze van Vis à Vis, dat hoort bij de voorstelling Wild van de theatergroep. Samen met de docenten en cultuurmakers deden de leerlingen opdrachten om elkaars belevingswereld te leren kennen. De opbrengst daarvan moet ten goede komen aan de ontwikkeling van kunst- en cultuurlessen.
Studio VMBO ontwikkelt een digitale toolkit met alle materialen waarmee Flevolandse scholen nieuwe cultuureducatie ontwerpen. Deze worden zo ter beschikking gesteld aan alle scholen voor het vmbo- en praktijkonderwijs.