Afbeelding

Hoe duurzaam is jouw kleding?

ALMERE - Vroeger deden we jarenlang met dezelfde winterjas, liepen we op dezelfde schoenen tot deze kapot waren en hadden we kleding die gericht was op de winter en zomer in de kasthangen. Duurzame kleding was in principe vanzelfsprekend! Dat is tegenwoordig heel anders. Iedereen raakt een stuk sneller uitgekeken op de kleding in hun kast. 

De mode verandert zo snel dat kledingwinkels iedere 6 weken een nieuwe collectie in de winkel hebben hangen. Fast fashion zorgt ervoor dat we steeds meer kleding kopen die steeds minder dragen. Inmiddels dragen we een kledingstuk gemiddeld slechts 7 keer. En zo is mode een wegwerpproduct geworden. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen op de natuur, de dieren en onze gezondheid. Dat kan anders!

Waarom zou ik duurzame kleding kopen?

Dit is een interessante vraag, want waarom zou je niet gewoon dat goedkope shirtje van 5 euro kopen? Het is lekker goedkoop waardoor je geld overhoudt om misschien wel nog zo’n shirtje te kopen. Toch zal dit shirtje veel minder lang meegaan, waardoor je na snel weer iets nieuws moet kopen.

Goedkope kleding is vaak niet zo duurzaam en dat maakt de kledingindustrie zo’n enorme vervuiler. Er worden enorme afstanden afgelegd om materialen voor de kleding te vervoeren. Vervolgens wordt het eindproduct ook nog over de hele wereld vervoerd naar de desbetreffende winkels. In de fabriek worden materialen op een vervuilende manier verwerkt. Het verven gebeurt namelijk met schadelijke verfstoffen en het water wordt vaak ongefilterd terug inde rivier gegooid. 

De kwaliteit van de kleding is tegenwoordig van lage kwaliteit. Na enkele keren dragen is het al versleten. Bovendien gooien wij de kleding al snel weg als het niet meer ‘trendy’ is. Gelukkig er verandering op komst. Want de doelgroep wordt steeds bewuster van de misstanden in de kledingindustrie en de gevolgen voor het milieu.

Hoe ontdek ik of mijn kledingduurzaam is?

Heb jij jouw kledingkast volhangen met kleding, maar ben je benieuwd of jouw kleding eigenlijk wel zo duurzaam is? Wellicht dacht je hier - toen je de items kocht - nog niet echt over na, maar ben je er nu veel bewuster mee bezig. Op de Keurmerkwijzer van Milieu Centraal kan je jouw kleding controleren op duurzaamheid. Zo wordt er onder andere gekeken naar de arbeidsomstandigheden, het milieu en het dierenwelzijn.

Het is ook belangrijk om te weten dat dure kledingmerken niet altijd beter presteren dan hun goedkopere concurrenten. Natuurlijk, een lage prijs betekent in de meeste gevallen dat het milieu en de werkomstandigheden van de arbeiders er de dupe van zijn, maar als je meer betaalt voor jouw kleding, wil dit niet automatisch zeggen dat de natuur en de kledingmakers het beter doen.

Kinderarbeid komt helaas nog ontzettend veel voor. Zeker in kleine ateliers of bij onderaannemers. Het komt ook regelmatig voor dat kledingfabrieken sjoemelen met de administratie. Ze liegen over de leeftijd van hun werknemers waardoor het lijkt alsof ergeen kinderarbeid voorkomt.

6 TIPS VOOR EEN DUURZAMEKLEDINGKAST

1. Koop tijdloze items. Het is verstandig om goed na te denken over watje precies wilt aanschaffen voordat je iets koopt. Stel jezelf de vraag: hoeveelseizoenen gaat dit kledingstuk mee? Hoe langer het meegaat, hoe beter. Koop dusiets waar je niet zo snel op uitgekeken raakt en die een tijd ‘in de mode’ zal zijn.

2. Ruil kleding met je vrienden. Jij hebt ongetwijfeld een aantal kledingstukken in de kast hangen die je niet meer draagt. Organiseer een kledingruil met vrienden! Wellicht maak je iemand anders heel blij met de kleding waarop jij bent uitgekeken. Door je kleding een tweede leven te geven, maak je het automatisch een stuk duurzamer.

3. Let op het materiaal van de kleding die je koopt. Wist jij dat synthetische stoffen worden gemaakt van ruwe olie? Dat is natuurlijk niet duurzaam! Niet duurzame materialen zijn o.a. katoen, nylon, acryl, wol en zijde. Wil jij dat jouw kleding gemaakt is van duurzame materialen? Kies dan liever voororganisch katoen, linnen, bamboe of hennep.

4. Koop je nieuwe kleding in een tweedehands winkel. Uiteraard raden we je aan om zo min mogelijk nieuwe kleding te kopen. Heb je toch écht iets nodig? Kijk dan eerst bij de tweedehands winkel of er nog een pareltje tussen zit. Dit kan ook online op sites zoals Vinted!

5. Verkoop jouw kleding of geef het weg. Ben jij klaar met je oude kledingstukken? Gooi dit dan niet zomaar weg, maar geef jouw kleding een tweede leven! Je kunt jouw kleding verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats, Vinted of aankennissen. Hoef je er geen geld voor? Geef het dan gewoon weg. Er zijn genoeg Facebookgroepen met mensen die online kleding ruilen. Of misschien wil jouw nicht of buurmeisje jouw kleding wel hebben?

6. Was je kleding met een natuurlijk wasmiddel. Het meeste wasmiddel uit de supermarkt zit vol met onnodige chemicaliën. Sommige hiervan zorgen ervoor dat ze je kleding aantasten, waardoor de levensduur aanzienlijkkorter wordt. Kies liever voor een natuurlijk wasmiddel zoals bijvoorbeeld Aleppo zeep.