Afbeelding

Duurzaam boodschappen doen

ALMERE - Nederland gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg. Een groot deel hiervan zijn onze dagelijkse boodschappen. Minder verpakkingsmateriaal zou dan al een flinke hoop afval besparen. We mogen de supermarkten daarom best eens laten weten dat het minder mag qua verpakkingsmateriaal. 

Voor iedereen die duurzaam boodschappen wil doen hebben we drie alternatieven. Kwalitatief beter, gemakkelijker en vooral duurzamer. Maak in dit artikel kennis met De verspillingsfabriek ,Pieter Pot en Boerschappen. Ook geven weje tips over hoe je duurzaam boodschappen kunt doen.

De verspillingsfabriek

In Nederland wordt jaarlijks 590 miljoen kilogoed voedsel verspild. Dat komt neer op ruim34 kilo voedsel per persoon per jaar. Onze aarde heeft het zwaar en verdient alle hulp die ze kan krijgen. En alle boeren, tuinders, vissers en makers van eten mogen ook rekenen op onze aandacht. Ons voedselsysteem is namelijk nog lang niet perfect. In de keten van handel in voedsel is goed vaak nog  niet goed genoeg en verdwijnen er miljoenen kilo’s geweldig smaakvol eten naast je bord. In plaats van erop. Dat is gewoon niet goed. Gelukkig koken wij de sterren van de hemel met al dat lekkers. De verspillingsfabriek doet dat anders. Ze verspillen geen groente, geen fruit en zeker geen mensen.

De verspillingsfabriek maakt soepen, sauzen en stoofpotjes van producten die anders verspild zouden worden. Groenten die afgekeurd zouden worden omdat ze volgens de té hoge inkoop-eisen te klein, misvormd of te bont zijn. Of wat dacht je van de gesneden kopjes, kontjes of stronken die niet passen inde producten van de supermarkt. Daarnaast werkt De Verspillingsfabriek met een team dat voor een aanzienlijkdeel bestaat uit medewerkers met een zogenaamde afstand tot de arbeidsmarkt. Want deze kanjers maken verspilling tot een verrukkelijk product.

Pieter Pot bezorgt verpakkingsvrije boodschappen

We kennen allemaal de boodschap bezorgers van de grote supermarktketens en natuurlijk PicNic. Maar nu is er ook Pieter Pot. Zij laten zien dat je ook je boodschappen op een andere manier kunt doen. Op een manier die duurzaam, sexy én makkelijk is. Want zeg nou eerlijk: al dat afval is toch helemaal niks! Pieter Pot bezorgt houdbare boodschappen in glazen potten bij je thuis. Lege glazenpotten geef je bij een volgende bestellingweer mee terug aan de bezorger – net zoals het vroeger ging met de glazen melkflessen van de melkboer.

De Rotterdamse start-up groeit hard. Na hetophalen van een investering van 2,7 miljoeneuro in november 2020 kon het bedrijfstappen zetten om op te schalen, om zo de 30.000 mensen die op de wachtlijst van het boodschappenbedrijf stonden druppelsgewijs toe te laten als klant. Sinds januari heeft het bedrijf zijn capaciteit voor het verwerken van bestellingen ruim verdrievoudigd, om zo aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Een van de volgende stappen waar Pieter Pot aan werkt is uitbereiding naar België.

Is verpakkingsvrij boodschappen thuis laten bezorgen eigenlijk wel duurzamer dan zelfboodschappen doen bij de lokale super? Het antwoord op die vraag is volmondig ‘ja’. Oprichters Jouri Schoemaker en Martijn Bijmolt hebben berekeningen laten maken door een extern bureau. ‘Daaruit bleek dat, zelfs als je in the middle of nowhere woont en de bezorgingen niet met een elektrisch busje gedaan kunnen worden, je CO2-voetafdruknog steeds lager is dan wanneer je al je boodschappen verpakt zou kopen in de lokale supermarkt. Zélfs als die boodschappen in gerecycled karton zouden zitten. De negatieve impact van wegwerpverpakkingen is veel groter dan de besparing die herbruikbare verpakkingen opleveren – en daar komt natuurlijk ook nog bij dat het vervoer voor meerdere adressen rijdt.’

Boerschappen 

Boerschappen brengt de Brabantse boeren naar jou. Boerschappen biedt een boodschappenbox die direct van de boerkomt. Het initiatief uit Breda begon klein. Oprichters Stijn Markusse en Stéphanie Vellekoop besloten met een groepje van tien bevriende stellen groenten en fruit direct bij boeren in de omgeving in te kopen. Al snel groeide dit uit naar vrienden van vrienden. Binnen een aantal jaar waren er meerdere pick-uppoints door heel Brabant. Inmiddels bezorgt het bedrijf overal in Nederland en wordt er niet alleen met boeren uit Brabant gewerkt, maar met boeren uit het hele land.

Boerschappen is opgericht om goed en gezond eten snel bij de consument te krijgen, zonder dat er onnodige schakels in de keten betrokken zijn én met volledige transparantie over de herkomst van de producten. Binnen twaalf uur nadat de producten worden geoogst, kunnen deze al bij de klanten thuisliggen. De boxen van Boerschappen zijn gevuld met groenten, fruit, vlees, vis en zuivel. Hoewel de klanten bij de box recepten krijgen afgestemd op de inhoud van de box, is Boerschappen geen kant-en-klare receptenbox. Niet álle ingrediënten voor de recepten worden meegeleverd. Hierdoor kan de consument zelfkiezen of hij de meegeleverde recepten volgt, of juist iets anders maakt met de producten uit de box.

Samen met Instock, een bedrijf dat overschotten en imperfecte producten redt van de verspilling, lanceerde Boerschappen in maart de Rescue Box tegenvoedselverspilling. De Rescue Box is een box vol met ‘geredde’ groenten en fruit waar de boer nu alsnog een goede prijs voor heeft gekregen. 

Tips om duurzaam boodschappen te doen

1. Kies eens wat vaker voor plantaardig. Kies bijvoorbeeld voor peulvruchten, noten, nieuwe eiwitbronnen en kant-en-klare vleesvervangers. Vleesvervangers op basis van zuivel zijn wel iets minder duurzaam.

2. Kies groente en fruit van het seizoen en let op de plaats van herkomst.

3. Drink water uit de kraan. Kraanwater is veel minder milieubelastend dan verpakt water, zoals in een plastic of glazen fles.

4. Verminder verpakkingsafval. Verpakkingen zijn nuttig voor de houdbaarheid en bescherming van producten, maar belasten ook het milieu. Overweeg dan ook welkproduct je verpakt wilt kopen en welke niet.

5. Verspil zo min mogelijk voedsel. Je kunt thuis letten op het juist bereiden en bewaren van voedsel om voedselverspilling tegen te gaan.

6. Let op duurzaamheidskeurmerken. Voor dierlijke producten kun je letten op het Beter Leven Keurmerk. Hoe meer sterren, hoe meer er rekening is gehouden met het dierenwelzijn. Biologische producten waarborgen ook het dierenwelzijn. Voor andere producten zijn er Fairtrade, PlanetProof, Rainforest Alliance, Europees biologisch, Eko en Demeter de topkeurmerken.

7. Ga niet alleen op het uiterlijk af. Probeer vaker groente en fruit mee te nemen dat er qua vorm en kleur niet perfect uit ziet. De kwaliteit is prima en het smaakt net zo goed. Als iedereen het laat liggen wordt het weggegooid. En dat is natuurlijk zonde.