Afbeelding

Duurzaam op reis

Na maandenlang ontzettend hard werken staat eindelijk die welverdiende vakantie voor de deur. Heerlijk met de beentjes omhoog aan het zwembad of juist een actieve vakantie. Maar hoe duurzaam is jouw vakantie eigenlijk? Kies je voor het vliegtuig of ga je meteen ander vervoersmiddel? En is jouw accommodatie wel milieuvriendelijk?

Duurzaam reizen is een dubbel begrip, want reizen wordt over het algemeen niet gezien als duurzaam. Toch is duurzaam reizen met de juiste tips wel mogelijk. In dit artikel leggen we je uit wat jij kunt doen om duurzamer te reizen. Zo heb je toch die welverdiende vakantie, zonder je voetstap groot te maken.

Vliegen? Neem de trein!

Met het vliegtuig op vakantie zorgt voor veel CO2-uitstoot en het belast het milieu 5 tot 15 keer meer dan andere vervoersmiddelen, zoals de trein. Maar nooit meer in een vliegtuig stappen is voor veel reizigers geen optie. Zeker als je verre reizen wilt maken naar bijvoorbeeld Bali, Nieuw-Zeeland Afrika of Australië. Toch zijn er een aantal dingen waarop je kunt letten wanneer je jouw vlucht boekt, waardoor je zo duurzaam mogelijk vliegt én de milieuvervuiling van jouw reis kunt compenseren.

Maak jij een lange reis? Boek dan een directe vlucht als dit mogelijk is. Het grootste deel van de CO2-uitstoot vindt namelijk plaats tijdens het opstijgen en dalen. Neem zo min mogelijk bagage mee en zorg ervoor dat jouw koffer zo ligt mogelijk is. Dit scheelt niet alleen in de portemonnee, maar ook is het een stuk duurzamer. Het is namelijk zo dat hoe zwaarder het vliegtuig is, des te meer brandstof het verbruikten hoe meer vervuilende stoffen het dan uitstoot.

Je kan ook de CO2-uitstoot van je vlucht compenseren. Je hebt bij veel luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, de mogelijkheid om de CO2-uitstootvan je vlucht te compenseren. Je betaalt dan een paar euro extra. Dit bedrag is afhankelijk van de lengte en de duur van je vlucht. De luchtvaartmaatschappij investeert dit bedrag in externe organisaties die zich inzetten voor duurzame energie. Zij investeren geld in bijvoorbeeld het planten van nieuwe bomen of het opzetten van duurzame landbouw in ontwikkelingslanden.

Reis groen binnen Europa

Korte afstand vluchten zijn de nummer 1vervuiler en natuurlijk wil je ook geen uren in de auto zitten. Wat dacht je van de trein! Ontspannen, rustig en vooral veel groener. Alle treinen van de NS rijden sinds 2017 op windstroom. Enorm duurzaam dus. Bovendien is het juist ontzettend leuk om met de trein te reizen. Je ziet veel meer van het land dan wanneer je in het vliegtuig zit en vanuit ons kleine kikkerlandje kan je met de trein behoorlijk ver komen. 

Eenmaal aangekomen op de bestemming is het verstandig om te kiezen voor de metro, tram of bus in plaats van een huurauto. Is de afstand niet te lang? Kies er dan voor om te fietsen of te wandelen. Zo zie je pas écht veel van het land.

Duurzame vakantie in Nederland

Wanneer je écht duurzaam op vakantie wil, kan je er ook voor kiezen om in Nederland op vakantie te gaan. Veel mensen beseffen niet dat Nederland zoveel moois te bieden heeft voor zowel natuurliefhebbers als shopliefhebbers. Het is een duurzame keuze, omdat je geen lange afstanden hoeft afte leggen. Zo beperk je echt je voetafdruk. Daarnaast maak je het nog extra duurzaam wanneer je kiest voor een duurzame accommodatie. 

Tips

Ook als je in Nederland op vakantie gaatis het verstandig om na te denken over de vervoersmiddelen. Je kunt kiezen om met de auto te gaan, maar je kan ook de trein pakken. Wanneer je bij jouw verblijf bent en je wil de omgeving gaan verkennen, kan je dit uiteraard ook lopend of fietsend doen.

Ook op de vakantiebestemmingkun je van alles doen op het gebied van duurzaamheid. Wij geven je 5 handige tips om duurzamer te reizen:

1. Eet vegetarisch of veganistisch.
Probeer ook op vakantie af en toe het vlees en de viste laten staan. Steeds meer mensen eten vegetarisch of zelfs veganistisch. Dit zie je dan ook vaker terug op de menukaarten in het buitenland.

2. Kies voor een duurzame accommodatie.
Dit kan je eenvoudig checken door te kijken of jouw hotel of appartement een GSTC of Green Key keurmerk heeft.

3. Ga niet voor een all inclusive resort.
All inclusive resorts verspillen enorm veel voedsel. Bovendien mis je dan alle lekkere lokale restaurantjes, waar je vaak ook tegen lage prijzen kunt genieten vaneen heerlijke maaltijd.

4. Beperk je plastic afval op vakantie.
Wist je al dat er jaarlijks meer dan acht miljoen ton aan plasticafval in de oceanen terecht komt? Kleine veranderingen op reis kunnen al het verschil maken. Koop geen plastic flesjes maar neem een herbruikbare waterfles mee. Daarnaast kan je jouw eigen tas meenemen als je boodschappen gaat doen en rietjes laten liggen in cafés en restaurants.

5. Gebruik niet te veel water op reis.
In Nederland hebben we schoon (drink)water, maar dit is lang niet in alle landen vanzelfsprekend. Wees daarom zuinig met je watergebruik op vakantie. Douche niet te lang en laat de kraan niette lang lopen wanneer je je tanden gaat poetsen.