(Archieffoto: Ibba/aangeleverd)
(Archieffoto: Ibba/aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Bijna helft hypotheekaanvragen voor verbouwen of oversluiten

ALMERE- Hoewel het totale aantal hypotheekaanvragen in het derde kwartaal in vergelijking met dezelfde periode in het topjaar 2020 vrijwel gelijk (-1 procent) is gebleven, vindt een duidelijke verschuiving plaats naar hypotheken die worden aangevraagd voor het oversluiten (+35 procent) of verbeteren van de woning (+52 procent).

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is juist sterk gedaald, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. In het derde kwartaal daalde het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning met maar liefst 20 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Zo wordt op dit moment nog slechts iets meer dan de helft van het aantal hypotheekaanvragen afgesloten voor de aankoop van een woning. 

Alternatieven

"Hoewel de vraag naar koopwoningen onverminderd hoog blijft, bevindt het aantal hypotheektransacties voor de aankoop van een nieuwe woning zich op een dieptepunt. Door de oververhitte huizenmarkt kiezen Nederlanders massaal eieren voor hun geld", zegt Johan Drost, franchisenemer van De Hypotheker in Almere. "De vooruitzichten voor huizenkopers zijn nog altijd vrij somber."