(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Dialoog met schrijvers van Mayim, Levend Water

ALMERE - Journalist Robert Mienstra gaat woensdagavond 20 oktober in bibliotheek Almere in gesprek met de schrijvers van de roman Mayim, Levend Water. Dit debuut is een coproductie van Mayim en haar vader Marcel Kolder. De gehandicapte Mayim inspireerde, Marcel formuleerde. Mayim is de ik-persoon. Het resultaat: een unieke autobiografische roman.

“Ieder mens heeft een eigen waarde”, vertelt Marcel. “Ongeacht de onderlinge verschillen. Waardigheid is de kern van iedere persoon en heeft te maken met het gevoel van geluk. De waarde van ieder mens staat los van de beoordeling van je maatschappelijke relevantie.” Zijn dochter Mayim woont thuis, in Almere, in een gewone stadswijk, tussen vrienden en buren. Maar ook mensen die haar waarderen om wat ze is.

Unieke invalshoek

Deze roman vertelt het bijzondere verhaal van Mayim, van in de buik van haar moeder tot nu, een jonge vrouw. De lezer wordt meegenomen in de meest uiteenlopende fragmenten uit haar leven, sleutelmomenten die haar en haar dierbaren vormen tot wie ze zijn. Het resultaat is een krachtig werk met humor, maar ook intens verdriet. 

“Door een ondoorgrondelijke gebeurtenis is er een soort van labyrint aangelegd. Een constellatie waar hoogleraren zich later over verbazen. Mijn hersenen hebben hun eigen plek onder mijn schedeldak niet goed gevonden. Ze noemen het corticale dysplasie", zo beschrijft Mayim wat zich in haar prille brein voltrok. Een onverhoedse wending in haar prenatale ontwikkeling die, hoe poëtisch ook beschreven, haar een meervoudige beperking zou bezorgen.

Blik op de wereld

Het boek beschrijft hoe het hechte gezin zich samen een weg baant door het landschap van beperkingen en bureaucratie. Maar het gaat ook over architectuur, kunst en plezier in het leven. En dat heeft zeker ook te maken met Mayims blik op de wereld: Zij verwondert zich over dingen met een verwondering die wij volwassenen zijn kwijtgeraakt. Marcel: “Het is fijn om een dochter te hebben die je helpt herinneren hoe simpel de dingen kunnen zijn.”  

De Boekpresentatie Mayim, levend water vindt woensdag 20 oktober van 19.45-20.45 uur plaats in het Nieuwscafé van de bibliotheek in Stad. Gratis, op vertoon van een toegangskaartje. Let op: Deze activiteit is alleen toegankelijk met een coronatoegangsbewijs in de CoronaCheck-app (geldt alleen voor 13+).