Floriade

Vorige week mocht ik de nieuwe Aeres Hogeschool bezoeken op het Floriadeterrein. Wát een prachtig gebouw is dat geworden zeg; ik zou er bijna weer student van willen worden. De directeur vertelde dat het schoolbestuur jaren geleden besloot tot uitbreiding van Aeres, mét een nieuw gebouw in Almere mede dankzij de komst van de Floriade. De Hogeschool draagt o.a. bij aan de noodzakelijke kennis voor de woningbouwopgave van de provincie: hoe bouw je 100.000 woningen zo duurzaam mogelijk? Daar komt kennis bij van 40 landen die volgend jaar naar Nederland komen voor de expo. Nu al loopt er een kennisprogramma, zoals de geleerde lessen uit Praag en Singapore die vorige week werden gedeeld. Dat zijn ontwikkelingen die nu minder zichtbaar zijn maar wel als langdurige, positieve effecten van de Floriade gezien kunnen worden.
Mark Spetter

Parkeren

Tot mijn grote verbazing lazen we het bericht dat door parkeerruimtegebrek de blauwe zones nu betaald parkeren gaan worden. Het eerste uur gratis en daarna €1,- per uur met een maximum van €5,- per dag. Het is hier ooit blauwe zone geworden omdat het winkel- en horecapubliek hun auto's hier parkeerde en de hele dag winkelde of uit eten ging. Het gevolg was dat het hier de hele dag vol stond en de bewoners nergens konden staan. De blauwe zone heeft hier toen gelukkig een eind aan gemaakt. Maar als men voor max €5,- hier kan parkeren, staat het hier straks weer vol met auto's van winkelend/horeca publiek en geef ze eens ongelijk.
Hier is of niet goed over nagedacht, of er word gezellig over onze rug extra belastinggeld binnen gehaald. Ik begrijp ook niet hoe een scanauto straks kan zien of iemand een invalidekaart in zijn auto heeft liggen, deze persoon krijgt dus straks een parkeerbon! Misschien moet de oplossing worden gezocht in het creëren van extra plekken door groenstroken op te offeren tussen de parkeerplekken. Deze stroken kosten de gemeente toch extra geld doordat planten gesnoeid en onkruid gewied moeten worden.
Ik wens iedereen in het blauwe zone-gebied enorm veel succes met dit volgende fiasco!
Mevrouw Otterspoor

Eenzaamheid

Eenzaamheid, een artikel in ADW 20/10, is niet gemakkelijk te definiëren. Toch weten wij dat ook onder veel Almeerders eenzaamheid heerst. Ik ben het met gedeputeerde Hofstra eens dat je de verschillende initiatieven die er zijn met elkaar in verbinding moet brengen. Ook in de afgelopen jaren zijn er veel initiatieven op dit punt geweest, maar deze zijn ook weer weggeëbd. Een aantal jaren geleden was er een initiatief vanuit leden van een politieke partij om een symposium te houden over eenzaamheid. Op dit symposium waren politici, vertegenwoordigers uit kerken en maatschappelijke organisaties. De vele belangstellenden hebben verbinding met elkaar gezocht en initiatieven uitgewisseld. Men respecteerde elkaar in opvatting en zienswijze en het geheel was verrijkend. De aanwezigen leerden van elkaar en hopelijk leidde dit tot grote effectiviteit en continuïteit. Helaas. Er werd geen registratie van dit symposium bijgehouden, zodat mensen voor een vervolgsessie niet uitgenodigd konden worden. Er was trouwens, tot mijn grote teleurstelling, geen vervolg op dit symposium. Nadien trokken sommige Politieke Partijen dit Thema naar zich toe. In de komende periode zal de aanpak zich richten op bestaande initiatieven in de verschillende gemeenten. Hopelijk wordt naast eenzaamheid, zorgvuldigheid en continuïteit, ook liefde een feit.
Jo Bosma

Burgerparticipatie

De Nota Burgerparticipatie wordt in de gemeenteraad besproken. Inwoners en Burgerparticipatie Almere hebben kritiek: het stuk i s geschreven vanuit ambtelijk perspectief terwijl inwoners het uitgangspunt hadden moeten zijn. Een deskundige van het Rathenau Instituut was ook niet erg onder de indruk. Hopelijk zal een meerderheid binnen de raad van het college eisen dat de zogenaamde publieksversie nog kan worden beoordeeld (de wethouder wilde dat niet). Hopelijk leidt dat tot concrete handvatten voor inwoners bij burgerparticipatie. Kunnen Almeerders er dan op vertrouwen dat het stadhuis hen fatsoenlijk behandelt bij projecten? Nee, een goed systeem heeft een controlefunctie. Denk aan de scheidsrechter op het voetbalveld. Als Jan een elleboogstoot geeft aan Paul grijpt de scheidsrechter meteen in. Hij wacht niet tot na de wedstrijd. De raadsgriffie bewaakt nu al diverse gemeentelijke processen en zou daarom een prima onafhankelijke scheidsrechter kunnen zijn, Bij een mismatch tussen spelregels en praktijk kan de griffie meteen aan de bel trekken. Zo nodig de raad bewegen zich duidelijk uit te spreken over een kwestie. Het bekend maken van deze rol van de griffie bij burgerparticipatie geeft inwoners eindelijk echt een stem. Het zal daardoor direct preventief werken.
Karel van Brederode

Parkeren

De gemeente gaat betaald parkeren per 1-1-22 in wijken rondom het centrum die nu nog als blauwe zone gelden. In een brief wordt gesteld dat er vanaf september al een scanauto rondrijdt die kentekens scant en eventueel ook boetes uitdeelt. Dat kan dus nooit als het betaald parkeren pas per 1 januari ingaat. Ik heb gedacht: dan zal die proef wel plaatsvinden in wijken waar nu al betaald parkeren is en heb hierover een mail gestuurd naar Parkeerservice. Ik kreeg echter als antwoord dat de pilot wel in mijn wijk plaatsvindt (waar nu dus nog blauwe zone geldt) en men ging tot 2x toe niet in op mijn stelling dat die scanauto dan nog geen boetes uit kan delen. Is het niet een beetje bizar? Ja, en dan de motivatie om in die wijken betaald parkeren in te voeren. Als er al een tekort aan parkeerplaatsen is dan heeft de gemeente dat zelf veroorzaakt. Het wordt allemaal gebracht als service aan bewoners en bedrijven, maar zitten die er echt op te wachten? Ik geef toe: de tarieven vallen erg mee, maar ik vraag me daardoor ook af of de baten wel opwegen tegen de kosten.
Ron Willard, Staatsliedenwijk

Homostel

Begripvol schrijft Marcel Beijer over een homostel met een vurige kinderwens. In de beschrijving van hun zoektocht naar de vervulling van deze wens komt de naam van de ChristenUnie in beeld. Het zou aan deze partij liggen dat zij niet in aanmerking komen voor IVF. Dit heeft te maken met een andere visie op menselijke relaties. Een christen neemt daarbij de Bijbel als uitgangspunt. Hierin stelt God al in Genesis wat Zijn blauwdruk is voor de mens: ‘Zo komt het dat een man zich losmaakt van zijn vader en moeder en zich hecht aan zijn vrouw met wie hij één van lichaam wordt‘ . Binnen de geborgenheid van het gezin wordt een kind geboren. Eeuwenlang vormde dit ontwerp van onze Schepper het uitgangspunt voor vele culturen en landen, waaronder ons land. Echter de laatste decennia zijn de waarden van de Schrift steeds meer terzijde geschoven. Er zijn nieuwe wegen ingeslagen, met name op relatiegebied. De grote vraag is waartoe dit humanistische autonome pad zal leiden. Is er werkelijk sprake van vooruitgang? Zelf geloof ik in de vertrouwde en beproefde blauwdruk die bedacht is door de Ontwerper van alle  leven zèlf: de Heer Jezus Christus.
Wim van de Kar, Filmwijk